Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в

...
Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система

Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев на чуване в комисията „ Магнитски”.

" На 13 февруари 2018 година да вземем за пример Съединени американски щати включи в този лист латвийска банка за това, че не съблюдава американски наказания свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 банката беше оповестена в неплатежоспособност. Това е образец за тежки наказания, които не могат да бъдат по опциите на нашите банки. Това е главната причина да се одобряват тези превантивни ограничения. Мерките работеха даже преди оповестяването на листата „ Магнитски”, а размерът на заемите и депозитите на засегнатите лица, е нищожен спрямо кредитното портфолио на банките. Кредитите на лицата общо в двата листата възлизат на 11,2 млн. лв. като общият размер на заемите на физическите лица в банковата система са 65 милиарда лв., то е дял от 0,017 %. Привлечените средства от двата листата са 28 млн. лв., тук делът е 0.029%. ", разгласи Радев.

" Искам да кажа, че вследствие на признатите превантивни ограничения от позиция от депозитите и заемите, няма веществен проблем обвързван със листата „ Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не ползва глобите може да бъде включена в санкционния режим и тогава следствията може да са тежки за цялата банкова система. ", акцентира Радев.

" Разбирам, че става въпрос за юридически и честен проблем, само че банките не могат да изчакат политически или други дейности и не могат да чакат, забавянето може да им коства скъпо, по тази причина са взети и такива ограничения. ", сподели още Радев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР