Това заяви румънският държавен глава Клаус Йоханис по време на

...
Това заяви румънският държавен глава Клаус Йоханис по време на
Коментари Харесай

Румънският президент: Европа е изправена пред невиждана криза, от...

Това съобщи румънският държавен глава Клаус Йоханис по време на честванията за Деня на румънската войска (25 октомври). По думите му в този сложен подтекст ролята на румънската войска в гарантирането на националната сигурност и групова защита на източния фланг на НАТО е още по-актуална.

 

„ Румънската войска, дружно със съдружниците, присъстващи на територията на страната ни, са основни детайли в поддържането на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО в Черноморския район, зона от стратегическо значение за евроатлантическото пространство “, безапелационен бе Йоханис. Той уточни още, че мирът и целият климат на сигурност в международен мащаб са застрашени от районни спорове с капацитет за задълбочаване, само че посредством участието в Алианса и стратегическото партньорство със Съединените щати, Румъния се възползва от най-силните гаранции за сигурност в историята. 

 

По време на речта си Йоханис увери, че разположените на територията на страната командвания и други съюзнически структури, както и провежданите взаимни учения с сътрудниците, способстват за поддържането на високо равнище на бойна подготвеност на армията. 

 

“От тази година отделяме 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита и най-малко 20 % от този бюджет ще продължи да се отделя за модернизиране на въоръжените сили. Тази солидна база ще ни разреши да осъществим редица стратегии за модернизиране на съществуващата техника и оборудването й с съвременна, в това число: многоцелеви самолети, модерни отбранителни системи и съоръжение, радарни системи, както и средства за самостоятелна и групова отбрана ”, съобщи президентът.

 

Според него всичко това, дружно с високо равнище на образование, ще подсигурява надеждна, мощна отбранителна дарба, приспособена към новите условия за сигурност. 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР