Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев

...
Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев
Коментари Харесай

Станишев: Нормализирането на цените на енергията минава през амбициозен европейски план

Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на среща с министър председателите на Испания – Педро Санчес, Португалия – Антонио Коща, Швеция – Стефан Льовен, Малта – Роберт Абела и Финландия – Сана Марин преди съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. Левите водачи разискаха повишаващите се цени на силата, върховенството на правото в Полша, както и поредицата изборни триумфи социалистите в Европа. В срещата се включиха още висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел, еврокомисарите Паоло Джентилони, Никола Шмит и Елиза Ферейра, както и ръководителят на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал – Ираче Гарсия.

„ Редица страни към този момент започнаха дейности на национално равнище, само че държавните управления би трябвало да бъдат подкрепени в дълготраен проект. Социалистите настояваме за стратегическа оценка на енергийния пазар, с цел да се откри повода за шоковото нарастване на цените – повишаването на горивата в международен мащаб или пазарна далавера. Европа има нужда от и от взаимен потенциал за предпазване на сила, който сега е едвам 20% от годишното ползване на газ. ", добави Станишев.

По тематиката за върховенството на правото, водачите от ПЕС се сплотиха, че десните държавни управления в Европа не могат да си затварят очите за спазването на европейските полезности и правата на жителите, до момента в който упорстват за безотчетно финансиране от Европейски Съюз и заобикалят редица европейски начинания.

„ Проблемът с върховенството на правото в Полша и Унгария е ценностен, освен юридически. Но не е задоволително да сочим с пръст хора и страни. Трябва да посочим признаците и да насърчим хората да ги разпознават в точния момент. А те са до болежка познати – лозунги за народен суверенитет и национализъм, опълчване на едни групи хора против други, втълпяване на разграничителни линии от вида „ ние " и „ те ". Зад тази димна завеса постоянно се крият користни политически ползи, предпочитание за завладяване на институции, медии и бизнеси, както и безотчетно облагодетелстване за сметка на европейските фондове. Европейските институции, в това число държавите-членки, би трябвало да работят в този момент. ", съобщи президентът на ПЕС.

Участниците в лидерската среща на ПЕС разискаха и последните изборни победи за социалистите в Германия, Норвегия и Португалия. Успехът за левицата в Италия е следващ сигнал, че ефикасните решения за излизане от рецесията, препоръчани от социалистите, както и редицата сполучливи леви начинания на европейско равнище резонират все по-отчетливо с европейските жители.

Премиери, комисари и партийни водачи от левицата показаха угриженост за засилващото се разпространяване на болестта от Коронавирус, която се следи в последните седмици най-вече в страните с по-нисък % на имунизация. Лидерите от ПЕС приканиха за повече старания на национално равнище във връзка с осведомителните акции за имунизация, с цел да се понижи възходящият дисбаланс в ограниченията в другите държави-членки.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР