Това заяви председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова

...
Това заяви председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова
Коментари Харесай

Манолова: Извънредният закон прехвърля тежестта върху гражданите и малкия бизнес

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова в предаването „ Евродикоф ".

„ Това е на фона на обстоятелството, че във всички други страни, наранени от ковид започнаха ясни и съответни ограничения за поддръжка на жителите – финансова помощ, разсрочване на отговорности, чекове за съответни суми за жителите, банкови гаранции ", сподели Манолова.

Тя добави, че е залята от сигнали на жители за хиляди освободени от работа, хора без заплати и затруднени притежатели на дребни магазинчета, готвачи, самонаети лица, свободни специалности, бременни, отдалечено работещи от вкъщи си хора, хора в карантина и други

„ Ако в частта за здравни и санитарни ограничения законът наподобява обичайно, то в частта за поддръжка за жителите и семействата няма никакви подкрепящи ограничения ", добави тя.

„ Бюджетът, който се пази от депутатите и от държавното управление, в действителност не е на държавното управление, а е на точно тези хора. И в случай че преди дни финансовият министър твърдеше, че има 1,5 милиарда остатък, че се чакат още 2,7 милиарда лв. европейско финансиране и че имало буфери в бюджета, в този момент е моментът тези пари да стигнат до хората ", съобщи още Манолова.

Тя акцентира, че сред първо и второ четене на закона се направи опит за промени в режима на публичните поръчки – възложителят да може по лично убеждение да удължава периодите на търговете, само че освен за времето на изключителното състояние.

„ Възмутително е, че се пробваха да ловят риба в мътна вода с този закон ", добави Манолова.

" Вкараха предложение за удължение на концесионните контракти по Черноморието за една година, без в допълнение заплащане от концесионерите. Дадоха времеви толеранс за партиите да не си върнат надвзетите дотации. А за жителите и дребния и междинен бизнес няма такива отсрочвания и облекчения няма ", акцентира тя.

Попитана за бързите кръвни проби за ковид, ръководителят на „ Изправи се.БГ " съобщи, че „ не става въпрос дали има такива проби за един или различен кръг, а че става въпрос за една от най-необходимите ограничения за справяне със болестта ".

„ Въпреки че, от спешния щаб оспориха надеждността на бързите кръвни проби, се оказа, че ген. Мутафчийски е оповестил социална поръчка за 30 000 теста и се надяваме, че скоро ВМА ще получи тестванията ", добави Манолова.

„ Тестове, проби, проби ", прикани шефът на Световната здравна организация. Китайски лекари пък показват, че най-важното са защитните дрехи за медиците, изолацията на жителите и доста проби, с цел да се знае кой да бъде изолиран ", сподели тя.

Манолова акцентира, че в България от началото на болестта са тествани към 5000 души, т.е. към 200 души на ден, а в Германия се тестват по 160 000 на седмица, т.е. по над 20 000 дневно./ /frognews.bg

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР