Това заяви пред Нова телевизия Лъчезар Богданов, главен икономист в

...
Това заяви пред Нова телевизия Лъчезар Богданов, главен икономист в
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Имотите ще поскъпват още известно време

Това съобщи пред Нова телевизия Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

 

Коментарът му идва на фона на паричната статистика на Българската национална банка към 31 декември предходната година. Тя сподели, че жилищното кредитиране бележи растеж с 20.5% през 2023 година За година банките у нас са раздали заеми на семействата за нови 5.3 милиарда лева. 

 

Пред bTV разяснява, че ипотеките потеглят гладко надолу и сме покрай пика на имотния пазар. 

 

“В последните няколко години междинните цени на жилищата в България нарастват, в някои градове и квартали - с малко под 10% за последните 12 месеца. За този интервал приблизително за еврозоната има спад на цените на жилищата. В Германия той е с към 10%, а в някои градове стига и до 20% ”, разяснява Богданов.

Той посочи, че би трябвало да има малко повече надзор. 

 

“Банките към този момент не престават да имат свръхоптимизъм и са дейни в това да дават повече заеми ”, посочи той.

 

По думите му пазарът се контролира самичък, само че има принадлежности за налагане на спомагателни минимални критерии, по които комерсиалната банка би трябвало да ревизира всеки кандидат-длъжник, преди разпределяне на заем.

“Българите са тясно мислещи във връзка с капиталовите и спестовните си благоприятни условия. Те просто държат пари на депозит в банка. Това важи даже за тези, които сякаш имат финансова и икономическа просвета. Когато разширят кръгозора си, може би няма да са склонни да държат обилни средства на нулева рента, а ще си купят акции или корпоративни облигации ”, сподели икономистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР