Това заяви пред ФрогНюз Пламен Павлов, председател на Българската газова

...
Това заяви пред ФрогНюз Пламен Павлов, председател на Българската газова
Коментари Харесай

Пламен Павлов пред Фрог: Проблемът е голям, не разбирам спокойствието. Засегнати ще са ндустрии, болници

Това съобщи пред ФрогНюз Пламен Павлов, ръководител на Българската газова асоциация.

Ето и цялото изявление:

Господин Павлов, какво значи прекъсването на доставките на газ от Русия за България? Имаме ли изобщо опция? Правителството изяснява, че има проект, само че какво ще се случи?

Полската национална компания PGNiG има личен терминал в северозападна Полша и има подписан контракт с Катар за наем на един от техните танкери за полутечен газ. Полша също така построи газопровод, който свързва Варшава със системата на Литва. Около 40% от газа на полша се внансяше от Русия.

Ситуацията у нас каква е? Над 90% от газа, който тече по тръбата “Турски поток” е съветски. Няма връзка с различни източници. Терминалът, който чакаме в Александруполис, ще стане 20224 - 2025 година евентуално. Нямам концепция какво е спокойствието на министър Николов, който сутринта направи този брифинг на фона на двамата шефове на “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”. Бяха огромна картинка. Такова успокоение не може да се изясни.

Защо?

Вярно е, че отоплителният сезон е към края си, само че един от сериозните проблеми стои пред животновъдните предприятия. Те би трябвало да поддържат температурите си. Огромен проблем има при промишлеността, която употребява природния газ в оригинал - торовите фабрики, стъкларски фабрики, “Стомана” - Перник. Огромен е казусът с тези лечебни заведения, които са непосредствено присъединени към мрежите и употребяват газ.

Необяснимо ви е спокойствието?

Имам възприятието, че сега тези хора, които ръководят страната, не схващат къде са попаднали и за какво са там. От “Булгаргаз”, без значение от предлагането за откриване на сметка в евро, което да се превалутира всеки ден според от курса на рублата на Московската борса, са платили по сметката по остарелия контракт като еврото е върнато надлежно от “Газпром” и се оказва, че ние просто или го вършим съзнателно, или го вършим за жалост от това, че не разбираме. Не желая да употребявам по-сурови прилагателни.

Какво очаквате да се случи обаче? От целия ни диалог рабирам, че спокойствието на ръководещите е необяснимо и на процедура казусът е доста огромен. Ако той е подобен, то какви ще са следствията?

Тези хора очевидно не схващат защо става дума. Това не е някаква тяхна компания, не е частно семейство. Това е страната на българите, която сега е заложена на карта. Ние сме заложили цялата промишленост, отглеждането на животни, естествената работа на лечебните заведения, свързани с газ. Министърът сподели - обезпечено е цялото количество, само че не е ясно на каква цена. Нали разбирате, че в случай че някой доставя газ, само че на цена, която е надълбоко неконкурентна по отношение на европейските производители на същите торове или стъкларски артикули, те би трябвало да затворят производствата си. Като се обезпечи газ на някаква цена за лечебните заведения, още веднъж ли ще се теглят заеми, които да заплащат децата ни?

България е първата страна на тръбата от “Газпром”. Ние получаваме природния газ, подаваме го към Турция, Гърция, Сърби, Унгария, Северна Македония. По тази тръба ще минава газ за всички тези изброени страни. Тези хора в действителност не схващат къде се намират. Взеха страната на абордаж и си мислят, че ще не престават по този начин. Това е немислимо.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР