Това заяви пред ФрогНюз бившият зам.-министър на външните работи, дипломат

...
Това заяви пред ФрогНюз бившият зам.-министър на външните работи, дипломат
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев за ФрогНюз: С избора на Яхия Синуар Хамас показ...

Това съобщи пред ФрогНюз някогашният зам.-министър на външните работи, посланик и интернационален анализатор Милен Керемедчиев. Вижте и цялото изявление:

 

Г-н Керемедчиев, Хамас има нов началник – Яхия Синуар. Той зае поста на. Какво знаем за него, в действителност ли е толкоз невъзмутим, колкото го разказват? Смята се, че точно той е бил едно от основните настоящи лица в планирането на нападенията против Израел на 7 октомври.

 

Това, че беше определен Яхия Синуар за началник на Хамас значи две неща. Първо, че Хамас ще продължи пътя си на тотална борба с Израел и няма да промени по никакъв метод своята политика, без значение от развоя на събитията в линията Газа и войната, която те водят против израелската войска. От друга страна, по данни на американското разузнаване се видя, че информацията за това, че Хамас в Газа са унищожени, която даде израелската войска, е надалеч от истината. Всъщност, от 28 бригади на Хамас в Газа едвам 3 са изцяло унищожени. 8 са с понижени функционалности и боеспособност, само че останалите са в цялостна бойна подготвеност, което демонстрира, че интервенцията на израелската войска в линията Газа е надалеч от привършване. И това, че Яхия Синуар се намира в Газа и управлява съпротивата на оставащите бойци на Хамас против Израел демонстрира, че те сигурно не са претърпели толкоз пагубно проваляне, каквото до момента им се описваше от израелската войска.

Всъщност, тяхната тактичност да се прикриват в цивилни обекти и техните бойни щабове да бъдат под лечебни заведения, да изстрелват ракети от гъсто обитаеми места и жилищни региони, докара до огромният брой цивилни жертви и надлежно връщането на публичното мнение против Израел и натискът, който се оказва от от ден на ден западноевропейски страни (както и Съединени американски щати и Канада) по отношение на това Израел да понижи или спре своята интервенция в линията Газа. Така че сега цялата тактика на Хамас работи в тяхна изгода. Те очевидно не са унищожени. Да, отслабени са, само че с избора на Синуар Хамас демонстрира, че е надалеч от заличаването си.

 

Иран и Хизбула се зарекоха да отмъстят за гибелта на Исмаил Хания. Според Вас, ще има ли в скоро време дейности от тяхна страна в тази връзка?

 

Да, сигурно. Защото, в действителност, дори и назначението на Масуд Песешкиан, който е новият президент на Иран, който се счита за сдържан и модернизатор, в действителност не му дава опция да покаже своята сдържаност. При всички положения ударът, който Иран получи върху своето добро име е голям, по тази причина, че те разрешиха това ликвидиране да се случи на тяхна територия. Със сигурност можем да приказваме, че ще има отговор, който по всяка възможност ще бъде много по-силен и масиран, спрямо този, който ние видяхме през месец април. Ако създадем паралел с месец април, когато Иран изстреля над 300 ракети и дронове към Израел, тогава на тях им лиши 13 дни, с цел да вземат решение за тази офанзива. Предупредиха Съединени американски щати авансово, тъй че имаше известна предварителна информация за това. И надлежно, бранителите на Израел - като Съединени американски щати, Англия, Канада, Франция, Йордания и Саудитска Арабия - имаха време да се приготвят за това нахлуване. Сега това няма да бъде по този начин. Нападението ще бъде изненадващо. При всички положения ще се употребяват доста огромен брой ракети и е мощно евентуално в действителност те да не излизат единствено от иранска територия.

Това че Саудитска Арабия нощес предизвести Иран, че няма да пропуща нито една ракета или дрон да премине над нейна територия, демонстрира, че нейното известие е изпратено не толкоз към Иран, а по-скоро към хутите, които, изстрелвайки своите ракети и дронове, ще би трябвало да преминат над саудитска територия. Това демонстрира, че Иран се приготвя за масирана офанзива от няколко свои територии - една от тях е несъмнено, територията на Иран. Но е доста евентуално иранските и проиранските милиции в Ирак, както и в Сирия, по този начин и Хизбула и хутите да извършат следени набези по едно и също време с огромен брой ракети. Нещо, което в действителност би могло да затрудни оптимално противовъздушната защита на Израел. Затова, несъмнено, Съединени американски щати изпращат сега толкоз сериозна поддръжка по вода и въздух към Израел. По всяка възможност Иран ще цели по-скоро военни обекти, инфраструктури на военните - летища, командни центрове, казарми и пунктове на израелската войска. При всички положения ще се стреми да не се засягат цивилни обекти, с цел да не се усили в допълнение напрежението сред Израел и Иран.

 

Каква ще бъде реакцията на Израел след избирането на новия водач на Хамас - да чакаме ли удари в близко бъдеще? Имат ли задоволително военни запаси израелските сили да водят война и против Иран, и против Хизбула?

 

Всъщност слабата и непостоянна външна политика на Съединени американски щати за последните 4 година докара до това Иран да се трансформира от мощен районен състезател в международна опасност. Иран съумя за тези 4 година да сътвори собствен прокси армии, които са в действителност впечатляващи като размер. Нека отбележим, че Хизбула има над 200 хиляди военни. В допълнение, Хизбула е и показана парламентарно в Ливан. Т.е. те са част от управлението на Ливан. Което значи, че Иран в действителност държат конците и на политическото управление на Ливан и надлежно могат да задействат и доста по-сериозни настъпателни дейности от Ливан освен от зоните на Хизбула. Да не приказваме за укрепването на хутите, които водиха 8-годишна война със Саудитска Арабия и водената от тях коалиция и съумяха сполучливо да отхвърлен една от най-въоръжените страни в света - несъмнено, още веднъж благодарение на Иран. Т.е. пипалата на иранския режим минават през целия Близък изток и те съставляват сериозна и действителна опасност освен за района - както се видя през ударите на хутите по търговски кораби - и за международната стопанска система. Така че опциите на Иран са съществени, само че при всички положения считам, че нито Иран, нито Хизбула биха желали да стартират пълномащабна война с Израел, тъй като в последна сметка това ще докара до голям брой жертви и от двете страни, надлежно до съществено обществено напрежение, и, имайки поради въпреки всичко нежната иранска стопанска система, която е под тежки наказания, може да докара до спомагателни стопански усложнения.

Що се касае до Хизбула, да, те сега управляват огромна част от политическия живот на Ливан, само че в последна сметка - не напълно. Там има и други мюсюлмански групировки, да не приказваме за християнското наличие, тъй че започването на пълномащабна война с Израел може да докара и до нова революция в Ливан, която сега също е на ръба на финансовия колапс. Така че за това Иран сега бавят своят отговор и ще го създадат по метод, по който да покажат мощ, от една страна, само че въпреки това да не ескалират спор, който да прерасне в пълномащабна война.

 

В неделя представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър сподели, че Вашингтон е изпратил послания по дипломатически канали, в които приканва страните в района да кажат на Техеран, че ескалацията в района " не е в безстопанствен интерес ". С оглед и на идните президентски избори, по какъв начин ще реагират Съединени американски щати, в случай че се развихри пълномащабна война в Близкия изток?

 

Има двама претенденти за президент в Съединени американски щати - Камала Харис и експрезидентът Тръмп. Те имат напълно друга политика по отношение на Израел. Видимо е, предвид на визитата на Нетаняху в Съединени американски щати, който се срещна с вицепрезидента Харис и беше посрещнат много хладно от нея. Тя въпреки всичко се поддава на тези леви настроения и придвижвания, които оказват напън върху кабинета на Джо Байдън за това Съединени американски щати да понижат или да прекратят помощта си за Израел. От другата страна стои Тръмп, който демонстрира безрезервната си поддръжка към Израел, нещо, което Съединените щати по принцип неведнъж са заявявали. Така че идните президентски избори в Съединени американски щати ще покажат по какъв път ще тръгнат те - във външнополитически проект. Дали за стопляне на връзките с повече мюсюлмански и арабски страни или ще продължат твърдо да бъдат покровител на Израел в Близкия изток и по този метод да бъдат главният му тил при възможна борба с арабските страни.

 

По непотвърдена информация Русия е предоставила на Иран едно от най-мощните средства за електронна война, системата " Мурманск ". Нейният обсег на деяние е до 5000 км. Наблюдава се и натоварен трафик на съветски военни транспортни самолети ИЛ-96 до Техеран. Как бихте коментирали тези дейности от страна на руснаците?

 

Русия разчиташе в началните месеци на войната в Украйна на дроновете, които получаваше от Иран. Те в действителност помогнаха за настъплението на съветската войска. А околните връзки сред Иран и Русия са забележими. Защото Русия търси сътрудници стопански от една страна, въпреки това сътрудници в продължаващата война в Украйна. Така че както Иран оказа помощ на съветската войска в първите значими месеци на бойното поле в Украйна, по този начин сега Русия се пробва да помогне на Иран вървейки на ръба на бръснача по отношение на нарушаването на глобите към Ислямската република. Така че Русия ще продължава да подкрепя Иран, само че, несъмнено, тя не би желала по никакъв метод да бъде включена в разрастващия се спор сред Иран - Съединени американски щати или Иран - Израел. Така че тук приказваме единствено за военна помощ, такава, каквато те получиха преди 2 година и сега просто връщат жеста.

 

Късно в понеделник представител на Съединените щати удостовери, че " няколко " американски военни са ранени при ракетно нахлуване против военна база в Ирак. Отговорност за нападението поеха проирански бойци, а след него се ускориха опасенията за по-широк спор в Близкия изток. Да чакаме ли по-нататъшна ескалация на напрежението?

 

Не за първи път проирански милиции нападат американски военни бази. Нека отбележим, че при убийството на Касем Сюлеймани, един от най-високопоставените генерали на Иранската армия в действителност имаше такива набези от иранска територия за възмездие. По мое мнение, това са спорадични конфликти, американската войска там е привикнала с тях, само че не считам, че това би довело до въвличането на Съединените щати във въоръжен спор на страната на Израел.

Съединени американски щати ще не престават да подкрепят израелската противовъздушна защита и с тяхна помощ израелските сили за защита ще се опитат да прихванат и обезвреждат 100% от идните ракети и дронове, които ще бъдат изпратени към тяхна територия. Нека да кажем, че пък и благодарение на Русия, която получава Иран, той пък би могъл този път, за разлика от април месец, да бъде доста по-точен и доста по-силен в своя отговор. Това значи, че е доста евентуално в действителност ракети, изстреляни от Иран, въпреки всичко да поразят своите цели. Това би довело до в допълнение повишаване на напрежението, най-много във военния кабинет на премиера Нетаняху, който той разформирова след излизането на своя политически сътрудник Бени Ганц и сега ръководи съвсем еднолично идващите военни дейности на израелската войска, подпомаган само от своите съветници.

 

Интервю на Георги Камарашев

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР