Това заяви пред ФрогНюз бившият посланик на България в САЩ

...
Това заяви пред ФрогНюз бившият посланик на България в САЩ
Коментари Харесай

Поптодорова пред Фрог: С решението си за Украйна и НАТО Радев прояви малодушие в критичен момент

Това съобщи пред ФрогНюз някогашният дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова във връзка вчерашната позиция на президента Румен Радев.

 

Припомняме, че президентът се разгласи против присъединението на Украйна към НАТО, който изясни за какво не е подписал взаимното изказване на 9-те президенти от Централна и Източна Европа.

" Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни ", уточни Радев. 

Ето и цялото изявление на Елена Поптодорова: 

Госпожо Поптодорова, какво даде президента Румен Радев като сигнал с позицията си за присъединението на Украйна към НАТО? Как се отразява това на реномето ни като страна, която е част от Алианса? 

 

Радев свети с отсъствието си от сътрудниците си президенти, подписали тази декларация. Тя е политическа, не е процедурен текст. С нея се декларира позиция. Още повече, че България е подкрепила присъединението на Украйна и Грузия в НАТО през есента на 2008 г. 

 

Отказът на Радев да подпише този политически текст, условно да го разделя на две елементи, подухва на доста съществени изводи и мисли.

 

Какви? 

България постоянно ще остане двусмислена. В този сериозен миг, да се демонстрира такова безволие е определящо за доста време напред - най-малко до края на мандата на президента Радев. Това решение на президента провокира тревожни и не изключително оптимистични мисли.

По-тревожни сигнали дава на открито или у нас това решение на Радев? 

 

Със сигурност това влиза в оценките за държанието на страната като цяло. У нас също има своите последствия, тъй като дава храна на тези политически сили, които желаят да отскубнат България от веднъж, който трудно мина през последните години. Няма друга страна в границите на НАТО и Европейски Съюз да е извървяла пътя до своето участие толкоз мъчно. Сигналът вътре в страната е също толкоз объркващ и контрапродуктивену колкото и на открито.

Упорито се твърди, че Румен Радев е обвързван с Кремъл и обслужва ползите на Русия у нас. В този смисъл - не беше ли предстоящо той да каже нещо такова? 

Разбира се, че беше предстоящо. За мен изобщо не е изненада това. Въпросът е, че се случва във време, в което нямаме работещ парламент, няма опция подобен сюжет да бъде подложен на дневен ред във висшия орган на страната - Народното събрание, където партиите да се произнесат. Взема се едно решение, изолирано от нормалния политически развой, което също е отклоняване от нормата.

А в действителност става дума за едно извънредно елементарно деяние, даже не приказваме за това да си основател на нещо. Текстът е подготвен и те чака с всичките ти сътрудници, в това число тези от Румъния и Гърция. Това са връзки за десетилетия напред - по какъв начин ние градим и районните си връзки, тъй като желаеме да развиваме съдействие в по-тесен районен подтекст с Гърция и Румъния. 

Вкарва се най-малкото неустановеност. Нито Букурещ, нито Атина ще имат по-голямо доверие на фона на това решение на президента Радев. Изниква и въпросът какво прави екипът към президента. Създава се усещане, че той взема такива съществени геополитически решения самичък.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР