Това заяви пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на

...
Това заяви пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на
Коментари Харесай

Бизнесът бие тревога, че няма газ. ПП категорични - алтернативи има, независимо от саботажа на “Газпром”

Това съобщи пред bTV Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, само че не са получили съответен отговор.

“Получихме неразбираеми пояснения за някакви 7 танкера, които след това се оказаха 3 до края на годината, само че за сметка на това този газ не може да стигне до България, тъй като нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да дойде газ. Даже и този газ да стигне до България, той не взема решение казуса, тъй като обезпечава по малко от половината от дефицита “, сподели Велев.

Велев разкритикува решенията на държавното управление да спре потреблението на съветски газ - ход, който бе подбуден от войната в Украйна, след началото на съветската инвазия на 24 февруари.

Според него “ние сме по-големи украинци от украинците” и “по-големи емропейци от французите, германците, австрийците и италианците”.

“Ние се отхвърляме от по-евтиния с 1/3 най-малко съветски газ и търсим полутечен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашето самообладание към безчинствата на ръководещите ние ще си платим с апетит и мраз през тази зима “, разяснява ръководителят на АИКБ.

От ГЕРБ също упрекват отиващото си държавно управление за рецесията с газа. Според Делян Добрев Политическа партия “купуват по-скъп газ през медиатори и печелят милиони на ден”.

Какво настояват от отиващата си власт?

Точно противоположното настояват от отиващия си кабинет. Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната” уточни, че в случай че служебният кабинет смени курса по отношение на “Газпром”, страната ни рискува да остане без газ за зимата. Според него е реалност, че без значение от саботажа на “Газпром”, страната ни е съумяла да откри различни доставки. Преди дни министър председателят Кирил Петков разгласи, че са контрактувани 7 танкера с полутечен газ, а по-късно стана ясно, че той ще пристигна от Съединени американски щати.

" Газ в България има – нито за бизнеса е спрян, нито за битовите консуматори. Имаме готови дълготрайни контракти за доставка на полутечен газ, който да стигне за потреблението на България доникъде на другата година. Годишно използваме 3,5 милиарда куб м - от тях 1,5 милиарда куб м идват от Азербайджан. Защо 10 години не могат да завършат връзката с Гърция, а построиха 3 пъти по-дългия " Турски поток "?”, попита Сабрутев.

" Държавата, с цел да отбрани съветските ползи, не защитаваше нашите, и тогава цените на „ Газпром “ бяха най-високи. ГЕРБ трябваше да създадат по този начин нужната диверсификация, тако че в случай че „ Газпром “ реши да спре доставките, да не влизаме в рецесия ", съобщи той.

" Оставяме страната в устойчиво положение, с 1,5 милиарда в хазната, с 2 милиарда по-малко външен дълг, с невиждана обществена политика, исторически ниска безработица, нараснали заплати на учителите, лекарите, полицията. Овладяхме рецесиите в енергетиката. Битовите и консуматори у нас и бизнесът употребяват най-ниските цени в цяла Европа ", отвърна Сабрутев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР