Това заяви пред bTV Татяна Дончева. Повод за коментара й

...
Това заяви пред bTV Татяна Дончева. Повод за коментара й
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Някой дава добри съвети на Гешев. Театрите не са безобидни

Това съобщи пред bTV Татяна Дончева.

Повод за коментара й е поръчката за правосъдна промяна на ръководещото болшинство и основаната мналата седмица краткотрайна комисия в Народно събрание за промени в Конституцията. Това се случва на фона на голям брой разтърсвания и кавги в родното правораздаване, развили се в рамките единствено на няколко седмици.

Реформата в КПКОНП И

Идеята на ръководещите е промяна на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров и делене на институцията на две елементи. Освен това болшинството има намерение да даде и проверяващи функционалности на антикорупционната комисия. Впоследствие Цацаров изпревари изпълнителната власт и самичък подаде оставка.

Според Татяна Дончева по начало тематиката за преследването на жителите за противозаконните им приходи е обществена отживялост. Въпросът съгласно Дончева е организиран в Ннаказателния кодекс, а институцията е основана като бухалка по времето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

" Това е институция, която няма общо със страни в пазарна стопанска система. Новите ръководещи измилиха по какъв начин да плануват КПКОНПИ да проверява. Ама по какъв начин си го представяте? Мислите, че ще подмените прокуратурата? Това са глупоти от хора, които през живота си не са пипали дело. Много подвластна е институцията от това кой е неин началник. Борисов и Цветанов сътвориха КПКОНПИ като бухалка против политически съперници. Преторианци са подбирани от портиери до следователи. Затова се отнасям скептично към хора, които считат, че като трансформират малко закона и ще се оправят с преторианците. Не, няма ", категоричнабеше Дончева.

Главата на основния прокурор

Сериозно желание е промяната на Иван Гешев от поста основен прокурор. Такива поръчки имаше още по време на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов, който даже изиска Висш съдебен съвет да започва процедура за предварителното му освобождение. Впоследствие след многочасови диспути кадровиците взеха решение, че настояването е безпричинно, а до Конституционния съд бе отправено питане може ли изначално министър на правораздаването да желае отстраняването на обвинител №1. Решението се чака напълно скоро.

" Надявам се, че Конституционен съд ще каже, че правосъдният министър може да изиска освобождението на Гешев, тъй като подобен е законът. Съставът на Висш съдебен съвет беше Гербаджийски. Сега зават на заден ход, тъй като не всички са в пенсионна възраст. Смяната на основния прокурор минава пред промени в законите, през гласоподаване във Висшия правосъден съвет. През Брюксел също, само че там би трябвало да бъдат уверени, че това не е " просто по този начин ". Реформата не може да бъде разбирана единствено като Гешев или Лозан Панов, а би трябвало да е необятно застъпена с ниските равнища в системата, с научната общественост, адвокатурата. Изпълителната власт би трябвало да е наясно, че промени се вършат кооперативно със правосъдната система, а не във война с нея. Това е публичен престиж и би убедило хората ", отсече Дончева.

Тя загатна, че може да взе участие в нов ляв политически план, който да вземе най-хубавото от Българска социалистическа партия. Това обаче не е планът Мая Манолова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР