Това заяви пред bTV социологът Петър Чолаков по повод безпрецедентните

Това заяви пред bTV социологът Петър Чолаков по повод безпрецедентните ...

Петър Чолаков: За Пеевски се знаеше от години, но много медии се хвърляха да бранят ”нашия издател”


Това заяви пред bTV социологът Петър Чолаков по повод безпрецедентните американски санкции по закона "Магнитски", с които бяха ударени Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Обвиненията към тях са за участие в корупционни схеми.

Шамарът от Вашингтон дойде непосредствено преди изборите на 11 юли, а социолозите вече отчитат загуба на доверие към ГЕРБ след избухването на скандала. Според Чолаков обаче всички данни са "моментна снимка", а малката разлика между първия и втория са в рамките на статистическата грешка.

Според Анастас Стоянов пък политическите субекти, които печелят от санкциите по "Магнитски" са онези, които най-ясно са успели да артикулират посочените проблеми. Това обаче са въпроси, които стоят на дневен ред в столицата и в областните центрове.

Чолаков посочи, че в периферията остава въпросът за търговията с български документи, посочена от Министерството на финансите в САЩ. Според социолога въпросът обаче е важен, защото това е директна заплаха за националната сигурност на страната ни.

"Това е тревожно. Какво са правили службите толкова години? Какво направиха по случая с отравянето на Емилиян Гебрев? Ако питате службите, те ще кажат, че всичко е наред. Пеевски е чист, те са го проверили... Е, оказа се, че не са проверявали нещо както трябва", посочи още Чолаков.

В момента страната ни се управлява от служебен кабинет, който предприе редица действия, направи и рокади в основни държавни звена. И докато бившите управляващи определят това като реваншизъм, над 60% от гражданите одобряват свършеното от кабинета на ген. Стефан Янев.

"Около 70% от българите подкрепяха протестите през 2020 г. срещу кабинета на Борисов. Имаше очаквания в обществото. Мисля, че много български граждани очакват разкрития и очакват далаверите да се разплитат. Изглежда, че такива има. От тази гледна точка не съм изненадан от действията на служебния кабинет", обясни Чолаков.

Източник: frognews.bg