Това заяви пред БНР Стойчо Кацаров – член на УС

...
Това заяви пред БНР Стойчо Кацаров – член на УС
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: В здравеопазването няма да има трусове

Това съобщи пред БНР Стойчо Кацаров – член на УС на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето във връзка оставката на министъра на опазването на здравето проф. Николай Петров.

Той оцени оставката като „ неизбежна “ след показаните по малкия екран фрагменти и е било „ ясно, че тя ще бъде подадена и призната “.

Ние в последните 7 години сменихме 11 министри. Ще има още един - 12-ти. Не е проблем промяната на министрите. Даже, почтено казано, си мисля, че системата може да работи по-добре без министри. Като имам поради пакостите, дето направи предшественика на Петров - Москов, системата доста по-добре би работила без министър. Освен да оказва помощ, той може и доста да вреди. Концентрираме огромна власт в ръцете на министъра и може и доста да вреди. ", съобщи Кацаров.

Да се отстрани монопола на Здравната каса, да се приватизират лечебните заведения и се остави системата да се саморегулира на база на търсенето на пациентите и парите да вървят след нея, в действителност няма потребност нито от министър, нито от Министерство на здравеопазването.

Голяма част от проблемите в системата се дължат на неправилни политики на министрите, аргументира се Кацаров:

"Да, има проблеми, само че да вземем за пример казусът с реекспорта не е от 20 години. Проблемът с реекспорта е от две години. Проблемът с задълженията на лечебните заведения е някогашен, само че връщането на пациентите стартира след въведените през 2015-та година предели ", сподели още Кацаров.

Тази заран проф. Николай Петров подаде оставка. Тя бе призната от премиера Бойко Борисов. Оставката на здравния министър бе подадена, откакто следствие на bTV разкри, че до момента в който е бил шеф на Военномедицинска академия проф. Николай Петров е сключил контракти за съвсем 1,2 млн. лева с компанията на своя шурей. По случая прокуратурата не е образувала досъдебно произвеждане. Актът на оставката се оказа честен акт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР