Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България в

...
Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България в
Коментари Харесай

Иван Костов: Службите нямат зад гърба си управляващите, опора им е президентът

Това съобщи пред БНР Иван Костов, министър-председател на България в интервала 1997-2001 година

 

Той изрази мнение, че " службите са в доста нежелано състояние ".

 

" Това нежелано положение се дължи на справедливи аргументи. Първо - службите нямат зад тила си ръководещото болшинство в Народното събрание и държавното управление, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно предоставена функционалност, обвързвана с тяхното ръководство. Той закупи краткотрайно, по индиректен път тази функционалност - през служебното държавно управление. Сега наподобява не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в спор службите с ръководещите.... Правителството дава отговор за националната сигурност и единствено то реализира оперативното и стратегическото ръководство на службите. Сега държавното управление е препятствано да извършва тази своя функционалност. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - изгубили са смисълът да служат на страната. Защото страната сега са ръководещите, както повелява Конституцията ", счита Костов.

 

Бившият министър председател означи, че службите за сигурност работят доста едва.

 

" Прегледах документи, само че на никое място в тях няма дефинирана главната опасност за сигурността на страната, като част от целите и дилемите на годишната им работа, а тя е хибридната експанзия на Руската федерация по отношение на България. Никъде го няма това. Как може да извършват дейно службата си, като си затварят очите за най-същественото ", уточни той.

 

По отношение на проблема за експулсираните поради съмнения за шпионаж духовници от известната като Руската черква в София, Иван Костов бе безапелационен, че първо службите на Република Северна Македония ги е изгонила от територията си.

 

" Самият факт, че прилежащи служби са изгонили същите шпиони преди българските, значи, че те работят малко по-добре и са разчели обстановката и вредите от работата на тези хора върху сигурността на страната им.... Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската черква - Васиан Змеев - б.р.) тук ", добави някогашният министър-председател.

 

Иван Костов акцентира абсолютно, че службите би трябвало да пазят политически неутралитет, само че дилемите им ги дефинират политиците от ръководещото болшинство и " в случай че тези политици се сменят и сменят целите си за националната сигурност, службите трансформират своите годишни проекти и стратегии ".

 

" Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи незабавно след речта на Путин в Мюнхен през 2008 година, тъй като се е сменила доктрината и по различен метод са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана даже през 2014 година (когато Русия анексира нелегално Крим от Украйна - б.р.).... България още не е осъзнала през специфичните служби, че е обект на хибридна експанзия на Руската федерация. Това е фрапантен факт, който целият свят знае ", посочи той.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР