Това заяви по БНТ Лиляна Павлова. По-рано Мария Габриел съобщи

...
Това заяви по БНТ Лиляна Павлова. По-рано Мария Габриел съобщи
Коментари Харесай

Преди Малко Лиляна Павлова Получи Най-Съдбовното Обаждане В Живота Си! Съдбата Й Се Преобърна!

Това съобщи по Българска национална телевизия Лиляна Павлова.

По-рано Мария Габриел заяви пред bTV, че освобождава депутатското си място в Европейския парламент и остава еврокомисар. Заедно с това Габриел сподели, че неотложно на мястото й като евродепутат влиза Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ-СДС. За решението си тя е разговаряла с премиера и водач на ГЕРБ бойко Борисов.

" Ситуацията е такава, че няма явен консенсус по кое време и кои ще бъдат тримата нови водачи на трите основни позиции в Европейски Съюз ", разяснява Павлова. Според нея това значи, че Мария Габриел може да бъде еврокомисар повече от няколко месеца, колкото остават на сегашната Европейска комисия.

" България би трябвало да бъде показана със своите почтени претенденти във всички европейски институции ", посочи Павлова.

Самата Габриел съобщи, че предстоят 5-6 месеца преди съставянето на новата Европейска комисия и съгласно нея България не може да си разреши през това време да остане без еврокомисар.

Лиляна Павлова, кметът на Варна Иван Портних и Мария Габриел по време на предизборна демонстрация в града

" Не мога да си помисля даже за момент, че това може да се случи ", безапелационна е Габриел. И тя се аргументира с появилите се отзиви за понижаване на броя на комисарите (това е мнение на самия ръководител на Европейска комисия - виж по-долу, б.р.), за идните решения за влизането на България в чакалнята на еврозоната, в Шенген, за механизма за съдействие и инспекция.

Междувременно представителят на ЦИК Александър Андреев разясни пред bTV, че отводът на Мария Габриел да стане евродепутат би трябвало да бъде изработен пред Европейският парламент, " тъй като решението, с което са оповестени имената на членовете на Европарламента към този момент са оповестени от комисията ".

Какво става в Европейска комисия и ще понижат ли броя на комисарите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е декларирал на изключителното съвещание на Европейския съвет предходната седмица, че няма смисъл еврокомисарите, подали оставка, с цел да станат евродепутати, да бъдат замествани. Това заяви през днешния ден представител на Европейска комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

Еврокомисарите сами вземат решение дали да заемат евродепутатските места, откакто бъдат определени в Екологичен потенциал. Те би трябвало да оповестят решението си до датата на свикването на новия Екологичен потенциал на 2 юли, посочи представителят. Той разясни, че няма период преди 2 юли, в който еврокомисарите да оповестят желанията си.

Според одобрената процедура отговорностите на комисарите, подали оставка, се разпределят на останалите еврокомисари, останали на работните си места.

Юнкер тези дни даде изявление, в което удостовери визията си, че Европейска комисия няма потребност от 28 еврокомисари, тъй като за тях няма задоволително задания.

Каква ще е ориста на обединяването ГЕРБ-СДС

По въпроса за обединяването със Съюз на демократичните сили за евроизборите, Павлова изрази убеденост, че това е една вярно протегната ръка към това да имаме обединяване в дясното, тъй като България има потребност не да търсим какво ни дели, а какво ни сплотява.

Тази коалиция потвърди, че работи, по този начин Павлова отговори на въпроса дали обединяването на ГЕРБ с десницата ще продължи и на идните локални избори през октомври.

По-рано през днешния ден от Съюз на демократичните сили обявиха желанието си за взаимно явяване на локалните избори с ГЕРБ. Съюзът с ГЕРБ не е изменничество, когато е конкуренция на Българска социалистическа партия, сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов.

ГЕРБ след Цветанов

Лиляна Павлова разяснява и оставката на втория човек в ГЕРБ - зам.-председателят Цветан Цветанов по този начин:

" Витаеше във въздуха, че има някакво напрежение, че има някакво съмнение сред господин Борисов и господин Цветанов. Но това е въпрос на връзки, които двамата са градили с години. "

ГЕРБ е на първо място на хората, които са част от тази партия, добави Павлова.

" Да, господин Цветанов беше мотор, един учредителен мотор, само че той е част от една голяма пирамида, хора със сърце и душа, които са мотори на тази партия ", означи Лиляна Павлова.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР