Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с президента на

...
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с президента на
Коментари Харесай

Борисов: Дано и големите играчи искат мир на Балканите

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща с президента на Сърбия Александър Вучич в Мостар, Босна и Херцеговина, където ще взе участие в Международния стопански панаир.

"Благодаря на домакините за поканата. Президентът Вучич поставя големи старания, като човек от Балканите, познавам сърбите и знам какъв брой му е мъчно, знам какъв брой старания поставя, с цел да продължи процеса и да резервира мира. Истински се надявам, че и сътрудниците в Косово ще продължат в същия дух. Тези провокации и спорове в последно време стартират фактически да тревожат всички, тъй като раните са доста пресни “, сподели още Борисов, представен от "Фокус ".

„ В общи линии настроението не е доста оптимистично, по-скоро чувството е, че ни следва нещо неприятно, преди няколко месеца не беше по този начин. Нека да съм черноглед, дано ме упрекнат в това. Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, към нашите братя хървати, сърби , целия район от Гърция до Румъния, Хърватия, Словения, тези, които са на Балканите – да проявим разсъдък, тъй като следствията ще са единствено за Балканите. Не бива да бъдем егоисти, нито една от страните на Балканите, и да си мислим, че даден спор ще подмине някоя от нас. Мостар е хубаво място да се кажат тези неща “, разяснява Бойко Борисов.

„ Обръщам се към всички водачи на Балканите - да проявим разсъдък, следствията ще са единствено за нас, за никой различен. Има геостратегически интерес. Нашата майка е Европа. Убеден съм, слушайки сътрудниците в Европа, че те желаят мир и разцвет на Балканите, към това да се обединим. Още един път приветствам Вучич за хубавичко сила и се надявам по този начин да продължи и отсега нататък, тъй като не постоянно в Европа това, което искаш, става незабавно, или от време на време става по-бавно “, сподели още министър председателят.

Той посочи, че срещата ЕС-Западните Балкани ще се организира на 16-17 май .

"Убеден съм, че ще намерим способи, тъй че президентът Тачи да взе участие, макар че има няколко страни, които не са признали Косово и импровизирано слушам, че биха отказали да вземат участие в такава среща. Например с Мариано Рахой се разбрахме, че той е на двудневно посещаване от предходния ден, тъй че с всички ще намерим някакъв метод да не проваляме Съвета. Той е жизненоважен за всички и съм оптимист за провеждането му “, изясни Борисов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР