Това заяви медийният експерт и преподавател в Софийския университет Св.

...
Това заяви медийният експерт и преподавател в Софийския университет Св.
Коментари Харесай

Доц. Георги Лозанов: Благодарение на пиара Украйна има оръжие

Това съобщи медийният специалист и учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски " доцент Георги Лозанов на събитието  " ПР на войната през погледа на специалисти ”, което пиар организация " Янев и Янев " провежда през вчерашния ден във връзка 30-годишнината от основаването си. 

 

Доц. Лозанов изрази мнение, че в този развой голяма роля има украинският водач Володимир Зеленски.

 

" Много са значими личностите. Аз не съм податлив да недооценявам ролята на личността в историята. Зеленски се оказа извънредно добър комуникатор. Той съумя и от вътрешната страна и извън да трансформира Украйна в идея за целия либерален свят. Мисля, че това е един голям пиарски резултат. Това да казваш истината и да си служиш със тактиките на пиара напълно не е наложително да е в несъгласие. Аз считам, че Зеленски конструира идеята Украйна като международна идея. Това е тъкмо тази опция на пиара да споделя истината ", безапелационен бе университетският учител.

.

 

Медийният специалист сподели още, че за Русия войната в Украйна е кървава фаза на една пиарска тактика, чиято цел е да разшири въздействието на Русия до старите руски мащаби.

 

" След рухването на Стената имаше очаквания и настройки, че Русия ще се причисли към демократичния свят и ще построи един общ евроатлантически свят въз основата на културни и какви ли не други полезности. Всички мислехме по този начин и имахме такава вяра. Западният свят изпусна обстоятелството, че в Русия постепенно се върна постсъветския режим, което се осъществя от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Получи се нещо доста изключително. Една тоталитарна страна се беше разпаднала, само че не и нейната загадка работа, която след това се трансформира в самата страна. Фактически, ние имаме една загадка работа, която е придобила статут на страна. Тази загадка работа не може да се помири с разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, което тя счита за загуба. Започна една хибридна война, с цел да си върне Русия остарялото въздействие и да се преповтори разпределението на света след Втората международна война ", означи доцент Лозанов.

 

Надежда Нейнски, политик, министър на външните работи (1997 – 2001), ръководител на Съюза на демократичните сили (СДС) от 11 март 2002 до 1 октомври 2005, както и някогашен депутат, от своя страна акцентира на обстоятелството, че тематиката с пиара в днешно време е извънредно значима освен в подтекста на войната, само че и подлага на тестване демократичните общества като цяло.

 

" Аз не съм експерт по пиар, може би повече съм експерт по войната с опита си като външен министър. Ние бяхме очевидци на разнообразни обстановки - тази с Косовската война беше най-близо до нас. По принцип пиарът се употребява по един характерен метод. Има опит да се опишат две разнообразни истории. В единия случай, имаме налице хора, които стъпват на същински обстоятелства и се стремят да защитят истината за това какво се случва с косовските бежанци. Благодарение на задълбочени разбори, направени от държавното управление, стана ясно, че има един проект " Подкова ", основан от сръбските служби, който целеше да въвлече страните от района във войната в Косово. Бежанците бяха голямо тестване за настояща Северна Македония, подлагаха под голям риск дестабилизацията. Бежанците доста елементарно можеха да стартират нападения и да въвлекат България в спора. Ние тогава избрахме да подпомогнем Северна Македония ", означи Нейнски.

 

Бившият министър на външните работи разяснява и войната в Украйна.

 

" Дигитализацията и обществените мрежи дават опция на хората да бъдат осведомени, само че и да бъдат дезинформирани. Това, което Русия в действителност прави, е да съобщи един подправен разказ. Те се пробват да основат друга история във връзка с бомбардировката на болничното заведение в Мариупол. Целта им е да объркат хората или най-малкото да ги дезинтересират. Някои хора назовават това " Синдром на хвърлените спагети върху стената ". За мен най-опасното в тази ситуация е това, че Русия сега слага на спор истината и демократичните институции. Това е доста сериозен миг ", акцентира Нейнски.

 

Според нея хората би трябвало да изработят имунитет и да съумея да отсяват истината от лъжата. 

 

" Руснаците сега се пробват да се изкарат жертви, в случай, че точно те са агресорите. Това е напряко чудовищно. Слава Богу, Путин и Русия бяха сюрпризирани от голямата взаимност, която Европа изрази. В първия миг имаше ступор. Но след това някои страни ни припомниха какво е операцията - Полша, Чехия - бяха страните, които бяха флагман и увлякоха Западна Европа. Путин се пробва да печели последователи в Африка и Азия, употребявайки мощните антиколониални настроения и доверието към Запада. Той се пробва да има лидерска роля. Но заповедта на интернационалния съд в Хага съгласно мен имаше доста забавно въздействие върху желанието му да има лидерска роля в Африка или в Азия ", съобщи още някогашният външен министър.

 

Д-р Вероника Димитрова от катедра " Социология " на Софийския университет " Св. Климент Охридски " пък разяснява тематиката за хибридната война и децентрализираните медии.

 

" 2022 година излезе Доклад на Фондация за обществени и филантропични проучвания във връзка с съветската агитация. Ние работим с една система, в която има повече от 8 000 уеб страницата на български език. Направихме семантичен разбор на думи, присъщи за съветската агитация. Осъществихме също диахронен, контент и дискурсивен разбор. Наблюдаваме избрани пикове на съветската агитация през 2022 година Първият пик е към началото на войната, вторият интервал е от края на ноември до края на декември, където виждаме, че пропагандната машинария се ускорява доста ", сподели преподавателят.

 

По думите й във въпросния отчет е илюстриран главно фактът, че съветската агитация се надига с към 20 пъти по отношение на миналата година.

 

" Има дребни промени в наличието на пропагандните разкази. Повечето публикации, които се разгласяват, са директни преводи от съветски език. Пропагандата стартира да се популяризира и посредством публични представители на съветската страна. Вторият пик на пропагандата от ноември 2022 година се дължи на новите софтуерни решения. Това е една машина от сайтове-гъби, по този начин ги назовават програмистите. В топ 10 на разпространителите на агитация за България - 67% са ботовете при започване на годината, в края на годината живите хора изместват ботовете. Руската агитация има високо въздействие върху публичното мнение ", безапелационна бе Димитрова.

 

Тя формулира тезата, че като цяло съветската агитация е основана на тайна. геополитическа логичност, което се състои от няколко съществени изказвания - че има един световен хегемон, който постоянно е Съединени американски щати и НАТО, само че и постоянно се приказва за Колективният запад. Че Русия също е жертва, само че тя се опълчва и точно по тази причина се възражда.

.

 

Журналистът Йово Николов формулира забавна теза по отношение на това по какъв начин медиите без живи хора и с дейното наличие на ботове трансформираха публицистиката в наши дни.

 

" Тази война е напълно друга заради развиването на технологиите. Когато 94 година отидох да отбелязвам войната в Сараево, нещата бяха доста комплицирани. Днес, с мобилните си устройства, ние можем да гледаме в действително време какво се случва в Украйна. Смятам, че една от аргументите за тази агитация, е точно развиването на технологиите. Вие си спомняте за зверствата в Буча - тогава доста бързо цялата агитация беше бързо опровергана. Цялата тази информация през отворени кодове се появи, че всичко се е случило в действително време, до сантиметри. Пропагандата няма по какъв начин да работи, в случай, че ние виждаме нескрито какво се случва. Смея да настоявам, че пропагандата в действителност не е толкоз сполучлива ", изрази мнение той.

 

Според него солидаризирането на европейските страни с украинската идея е нещо извънредно значимо.

 

" Имаме централизация на доста източници на информация, тъй като тази война се случва точно в Европа. Тъй като всичко се случва в Европа, естествено обективната публицистика съумява да формулира и излъчи посланията и истината за войната. Разбира се, доста е мъчно. С руснаците няма оправия - там не важат никакви правила, сподели преди време един сътрудник. Той сподели, че нито една фотография не коства колкото един човешки живот. Войната в Украйна е жестока. Някакъв свиреп нрав имат руснаците за напън върху публицисти. Именно заради това е толкоз мъчно да се получи един справедлив облик на войната в Украйна макар 13-те към този момент починали публицисти, макар опитите да се предава една действителна картина на войната. Благодарение на технологиите - спътниците, каналите в Телеграм - войната действително се случва в киберпространството. Журналистиката има доста благоприятни условия да покаже действителната картина. Разликата е, че технологиите оказват помощ на света да разбере истината за войната в Украйна ", безапелационен бе журналистът.

 

Пиар специалистът Диана Дамянова разяснява тематиката за войната в Украйна по следния метод:

 

" Пиарът на Украйна беше талантлив. Зеленски съумя да обърне внимание върху себе си. В Русия няма пр, там има агитация, която се крепи на страха и на несигурността на популацията. Това, което е доста обезпокоително обаче, е, че българската страна не счита пиарът за нещо значимо. Държавата ни не си свърши работата в тази война съответно. Този разгром върху българския суверенитет се състоя в последните 15-20 години, когато съветската агитация е влизала по-умерено. Българската политическа власт в никакъв случай не е обръщала внимание на всичко това. Сега се оказа, че българските управляващи са си разрешавали скрито да оказват поддръжка на войната в Украйна. Освен това, става известно, че ние продължаваме да не използваме европейския запас, който ни е даден на наше разположение. Трябва да се преборим с тази ужасна агитация. Ние сме единствената страна в Европа, в която 1/3 от Народното събрание се състои от хора, които считат, че държанието ни по отношение на Украйна е укоримо и основава проблеми за националния ни суверенитет ", посочи експертът.

Тя попита какъв брой са милионите, които стоят пред българското държавно управление в отбрана на еврото.

" Ние сме очевидци на хора, които събират подписи в поддръжка на лв.. Истината е, че българската страна не си свърши работата. В нашата страна има прекомерно малко хора, които знаят, че пиарът не е просто по какъв начин наподобявам, а е това нещо, което ти оказва помощ да изложиш концепцията си пред хората. Пиарът е преводач, който ти оказва помощ да предадеш мислите си пред хората ", разяснява още Дамянова.

 

Припомняме, че пиар организация ”Янев и Янев ” провежда през вчерашния ден събитието „ ПР на войната през погледа на специалисти ” във връзка 30-годишнината от основаването си.

 

Мероприятието се състоя на 14 юни, в 18 ч. в София Тех Парк в зала " Джон Атанасов ".

.

 

Текст и фотоси: Георги Камарашев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР