Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи г-жа Илва Йохансон в

...
Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи г-жа Илва Йохансон в
Коментари Харесай

Еврокомисар Йохансон: България в Шенген и по суша е моя цел до края на мандата ми

Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи госпожа Илва Йохансон в извънредно изявление пред Милена Милотинова за предаването.

" В законодателството доста ясно е посочено, че за първи път имаме нещо невиждано - закрепен брой презаселвания. Това е включено в закона, който следва да бъде признат. Това е най-високото равнище, което сме виждали в миналото по въпроса с презаселванията. Така че от една страна имаме гаранция за презаселването, а въпреки това на всяка страна се дава право да взема решение. От моя опит на комисар, виновен за тези тематики, трупан в продължение на четири години и половина, по-често се случва страна членка, която е под напън, да желае различен вид помощ, а не презаселване . Това е част от научения урок, че постоянно има други типове поддръжка, които са желани от страна членка под напън, само че презаселването също остава като опция, " изясни Йохансон пред Bulgaria ON AIR .

На въпрос ще се построяват ли нови уреди, с цел да одобряват тези мигранти особено за интервала скрининга наоколо до външните граници на Европейски Съюз, отрасловият еврокомисар разясни:

" Може да се наложи да се изградят още уреди, само че мисля, че за множеството хора скринингът ще се прави за няколко часа. Това ще е нормалният развой. Но в законодателството е посочено, че в случай че е належащо, той може да продължи до 5 дни. Следователно, ще зависи дали даден човек има потребност от по-задълбочен медицински обзор или дали ще зародят компликации по отношение на оценка на риска за сигурността. Става дума за такива обстановки, само че естественият развой на скрининг ще продължава няколко часа, с опция за удължение на периода до най-много 5 дни. Съветът на Европейски Съюз реши да отпусне в допълнение 2 милиарда евро за използване на новия Пакт за миграция и леговище . Става дума за доста пари, само че ще има потребност от тях за нужните вложения, които допускам, че ще обзет съвсем всички страни членки. Имаме външни граници на летищата и там също ще се организират скрининг и гранични процедури ", сподели комисар Йохансон.

По думите ѝ е прекомерно рано да се посочат точните числа на сумите, които другите страни ще получат от тези 2 милиарда евро. Европейска комисия ще показа проект за приложение за целия пакт за миграция и леговище.

" Срокът за представянето му е през септември, само че ще се опитам да е подготвен още през месец юни, с цел да ускорим приложението. След това страните членки би трябвало да приготвят лични проекти за приложение и въз основа на тях ще оценим потребностите като част от настоящия финансов пакет за всяка страна, само че и там, където са нужни спомагателни средства за приложение, " посочи тя.

Ако някой съставлява опасност или риск за сигурността, би трябвало наложително да премине през граничната процедура, разяснява Йохансон.

" Става дума за процедура на самата граница с бърз развой по подаване на заявление за леговище. Който няма право да остане, може незабавно да бъде върнат в страната си на генезис " добави еврокомисарят по вътрешните работи.

" Ако някой идва от страна, която не постанова потребността от интернационална отбрана, т.е. от сигурна страна, заявката му може да бъде оценено като недопустимо, след първата инспекция. Когато приказваме за сигурна трета страна, става дума за обстановка, в която страната членка преценя, че заявката за леговище е недопустимо, тъй като индивидът идва от безвредна трета страна ", изясни още тя.

Вече се работи от близко с голям брой трети страни, с цел да бъдат подкрепени в метода, по който те ръководят миграцията в личните си страни, както и за ръководство на миграцията по целия маршрут, означи Йохансон.

" Ние подкрепяме локалното ръководство на миграцията в страни като Турция, поддържаме сирийците. Правим го и в Йордания и Ливан, подкрепяме и Тунис в метода, по който там се ръководят мигрантите. Наскоро персонално бях в Мавритания, където също оказваме помощ с ръководството на миграцията. Това е част от цялостното ни партньорство с разнообразни трети страни. За нас е належащо освен да се концентрираме върху нашите граници и вътрешната ни обстановка, само че и да обръщаме внимание на това, което става по продължение на маршрутите . За да се борим дружно против трафикантите, само че и да оказваме помощ на мигрантите да се връщат непринудено в страните си на генезис, вместо да употребяват трафикантите, с цел да влязат в Европейския съюз " изясни тя.

По думите ѝ " Фронтекс " участва на място, с цел да оказва помощ на страните членки да пазят границите си и посредством това да пази общите ни полезности.

" Това значи да бъдат предотвратявани нерегламентирани или противозаконни влизания, само че и да бъдат регистрирани лицата, които подават заявление за леговище. " Фронтекс " няма лична политика, тя постоянно работи дружно с и под управлението на националната гранична полиция в страните членки, където оперира ", обясни еврокомисарят.

Попитана има ли неточности, които България и Румъния са позволили за Шенген, отрасловият еврокомисар съобщи:

" България и Румъния направиха всичко по верния метод . Важно е да отбележим, че сте изпълнили всички условия и при няколко оценки сме установили, че тези две страни имат по-високи индикатори във връзка с условията за участие от някои от актуалните членки на Шенген. Така че в действителност няма неточности, и двете страни са създали всичко по верен метод. Това, което България реализира през последните години, е в действителност впечатляващо . Много достижения, огромен напредък, когато става дума за ръководство на границите, даже към този момент е въвела някои неща, които са част от новия Пакт за миграцията и убежището. България към този момент ползва някои неща и резултатите от пилотния план са доста положителни, заради което вървим към по-постоянна рамка на съдействие с България, съпроводена с огромно финансиране. Обичайният поток понижа доста. Съдебно се преследват от ден на ден трафиканти в България . Постиженията са чудесни. Най-накрая излязохме от патовата обстановка и имаме позитивно решение за присъединение на България и Румъния към шенгенското пространство, като ще се вдигне граничният надзор по въздух и вода единствено след седмици. В Съвета има и решение да се върви към решение за отваряне на сухопътните граници ", предвижда Йохансон.

Тя разяснява и австрийския мотив, че шенгенското пространство се нуждае от промяна и по тази причина не са нужни нови членки в Шенген в това време.

" На първо място, Шенген има непрекъсната потребност от развиване. Затова съм удовлетворена, че имаме политическо съглашение, да вземем за пример за новия Кодекс на шенгенските граници. Това ще бъде огромно усъвършенстване на шенгенското пространство. Преди няколко години подобрихме и системата за оценка на Шенген, тъй че Шенген би трябвало да се усъвършенства непрекъснато. България и Румъния би трябвало да бъдат в Шенген, с цел да се реализират тези усъвършенствания . Затова това не може да е годен мотив за недопускане на България и Румъния в Шенген и да не се отворят сухопътните граници. Откакто заех този пост, моя цел беше България и Румъния да влязат в шенгенското пространство. Сега машината е задвижена, първото доста значимо решение е взето, тъй че моята цел е повдигането и на рестриктивните мерки по суша преди края на мандата ми. Това ще продължи да бъде мой приоритет и ще продължа да влагам всичко от себе си и цялата си работа, с цел да направя всичко допустимо за взимане на това последно решение ", заключи еврокомисарят.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР