Това заяви директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов

...
Това заяви директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов
Коментари Харесай

Ученици си поръчват в нета от смъртоносния китайски чай

Това съобщи шефът на Националния център по наркомании Пламен Попов пред Българска национална телевизия.

Инспектор Петьо Петков от бранш „ Наркотици “ към Столична дирекция на вътрешните работи добави, че веществата се доставят от страни в Европейски Съюз и са в дребен грамаж, тъй че инспекцията и засичането им е съвсем невъзможна.

Употребата на опиати от вида на така наречен „ китайски чай “ води до стремежи упоителен резултат, само че имат съществени физически и душевен последици, изясни шефът на Националния център по наркомании. Той акцентира, че в Европа са регистрирани смъртни случаи в резултат на използването на тези опиати.

Той прикани родителите да избягат от стигмата да търсят помощ за душевен болести и проблеми със зависимостите.

Приеманите интоксикирани пациенти в началото демонстрират естествените белези на наркотична беззащитност, последвани от нараснала експанзия и неуравновесеност, която може да приключи съдбовно, предизвести Попов.

Според Петьо Петков от бранш „ Наркотици “ към Столична дирекция на вътрешните работи практиката демонстрира, че родителите на децата, които използват и популяризират дрога, нормално научават последни за пристрастеностите на децата си.

"Децата се укриват добре, в случай че популяризират. В други случаи родителите знаят, че децата им популяризират наркотични субстанции и ги прикриват ", добави Петьо Петков.

Той добави, че Столична дирекция на вътрешните работи всекидневно задържа обвинени в разпространяване на опиати, само че означи, че при малолетните разпространители тази активност е най-често самостоятелна и неорганизирана.

По отношение на симптоматиката вследствие на тази дрога Пламен Попов изясни, че децата постоянно демонстрират признаци на взаимозависимост - нараснала нервност, сензитивност към светлина. Тези признаци обаче може да се сбъркат и с естествени за пубертета положения.

"Проблемът с лекуването е в цяла Европа. Самите педагози могат да сигнализират първи, в случай че има съмнения ", сподели Пламен Попов.

Той акцентира, че е мъчно зависимостта и поведенческите проблеми при използването на дизайнерска дрога да се слагат в една рамка. Той добави, че може да мине много време, преди да се появят очевидни поведенчески проблеми.

Специалисти настояват, че желаната от учениците нова дрога, наричана от тях "китайски час ", провокира мощна възбудимост, поради амфетамина, с който се обработват листата на чая. Ако имащи проблеми със сърцето младежи пушат от този "китайски чай ", могат да получат инфаркт или провали на бъбреците и белите дробове. Някои са припадали или са стигали до опит за самоубийство от тези чайове.

Една от версиите за загадъчната гибел на дванадесетокласник от врачанското село Борован предишния месец е точно приложимост на дизайнерска дрога. Твърди се, че часове преди да издъхне в съня си 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерния "китайски чай ". Наркотикът му дал негов другар, който се снабдявал с нея от Бяла Слатина.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР