Това заяви депутатът Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната - “Демократична

...
Това заяви депутатът Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната - “Демократична
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Кабинетът “Донев” стартира преговорите за оборудването за АЕЦ “Белене” с Украйна

Това съобщи депутатът Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната ” - “Демократична България ”. 

 

 

Вчера стана ясно, че има план на решение, с което се предлага оборудването за АЕЦ “Белене ” да бъде продадено на Украйна. Ако Народното събрание одобри документа, министърът на енергетиката Румен Радев ще бъде длъжен в период до 30 дни да организира договаряния с украинския си сътрудник за продажба.

 

В реалност обаче за тези планове се разбра още преди месеци. На среща сред енергийните министри на двете страни още през февруари е разисквана концепцията за потреблението на съветското съоръжение за АЕЦ “Белене ” в Украйна.Тогава реакции нямаше.

 

Цената не би трябвало да бъде по-ниска от платената от НЕК - 1 милиарда и 200 милиона лв..

Против продажбата се оповестиха от Българска социалистическа партия и от “Възраждане ”. Темата провокира скандал по време на днешното съвещание на Народното събрание. От " Възраждане " възнегодуваха, че още за през днешния ден (5 юли) е свикано съвещание на енергийната комисия, която да разиска възможната продажба.

 

От Българска социалистическа партия също се усъмниха в бързането и дефинираха като “подигравка ” продажбата на съветско съоръжение на Украйна. 

 

Ивайло Мирчев съобщи, че през днешния ден Министерският съвет е подписал меморандум за съгласие с Украйна. Депутатът от ПП-ДБ е безапелационен, че цялото съоръжение, което досега е доставено за АЕЦ “Белене “, коства над 1 милиарда лева

“В избрана степен то не коства към този момент доста – Русия е под наказания, няма кой да работи с съветски нуклеарни технологии. Интересното е, че в Украйна има една съвсем приключена, на която им би трябвало почти нашият пакет нуклеарно съоръжение, с цел да може да стартира работа. Те нямат потребност от Русия под никаква форма – имат нужното гориво и нужните експерти “, изясни Мирчев.

 

На въпроса по какъв начин Украйна ще заплати тази сума той разгласи, че за последните 18 месеца страната е платила над 5 милиарда лева на България за муниции.

“Ако не го създадем това, ние ще си останем с това желязо, което не може да бъде употребявано на никое място “, разяснява още депутатът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР