Това за цената е твърде условно и мисля, че трудно

...
Това за цената е твърде условно и мисля, че трудно
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Украйна може да си направи сама АЕЦ, ние показахме, че не умеем

Това за цената е прекомерно условно и мисля, че мъчно ще бъде реализирано, сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ Иван Хиновски от " Български енергиен конгрес "  по мотив решението на Народното събрание да преговаряме с Украйна за продажба на оборудването, предопределено за плана АЕЦ " Белене ", на не по-ниска цена от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 милиарда лв.. 

Това са договаряния с доста условности. Факт е обаче, е Украйна е в енергийна рецесия, те имат извънредно тежък режим и имат потребности от нови мощности. Насочили са се към нашето съоръжение, тъй като е сходно на това, което са имали до момента, съобщи Хиновски.

В коментар на въпросите за какво Украйна може да осъществя нуклеарен план с купени от България реактори, а страната ни - не, той означи: " Огромната разлика, е че на тях ще им оказват помощ в границите на помощите за войната да до изградят реакторите, до момента в който ние търсим вложители ".

Украйна има капацитет, тя е една от мощните нуклеарни страни и има капацитет да си направи сама атомна електроцентрала, без да търси гаранции от " Росатом ". Те и в този момент работят с " Уестингхаус ". Докато ние показахме, че не умеем. " Белене " е пример за неведнъж провалян план. Ние имаме шест опита да изградим плана. Това е план, който генерира корупция. Един от вложителите – RWE, се отдръпна затова, уточни енергийният специалист.

Попитан дали с продажбата на оборудването се поставя кръст на плана " Белене ", той сподели: " За мен е кръст, да ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР