Това за съжаление е един много отдавна очакван развой от

...
Това за съжаление е един много отдавна очакван развой от
Коментари Харесай

Радан Кънев: Еврофинансирането за АМ „Струма“ отпадна заради интересите на правителството

Това за жалост е един доста от дълго време предстоящ процес от хората, осведомени с тази обстановка. Така евродепутатът Радан Кънев разяснява пред bTV информацията, че България се отхвърля от еврофинансирането за сектора на автомагистрала „ Струма “ край Кресненското дефиле.

„ Вариантът с трасе в едната посока през планината, в другата – по съществуващия път през дефилето в никакъв случай не е одобряван от Европейската комисия. Одобреният план е този с тунели. По тази причина алармирах в края на предходната година, че има проблем и че той е с Европейска комисия и европейското финансиране. Бях атакуван, че съм срещу Автомагистрала „ Струма " и че желая да я спря. Няма български жител, който не желае тя да се състои. Проблемът е с Европейската комисия, не с фактори в България. Тя няма по какъв начин да финансира трасе, което не е одобрила “, съобщи Кънев

По неговите думи единственото пояснение за протичащото е, че българското държавно управление желае да обслужи съответни строителни компании, с които най-вероятно е в бизнес връзки. Te обаче не могат да строят тунели, а желаят да употребяват съществуващия път за част от автомагистрала.

„ Сегашният път е сложен и рисков, тук няма две отзиви. Въпросът е по какъв метод да се осъществя това трасе. Аз не лобирам за нищо. Въпросът е кое е утвърдено от Европейска комисия. “, прибавя евродепутатът.

„ Единствената логичност да се прави по този метод е да стане по-евтино. Оказва се обаче, че както доста пътни инженери предупреждаваха, с акомодацията на актуалното трасе планът няма да е по-евтин, а по-скъп. ”, споделя още Кънев

Според него въпросът е прецизно политически.

„ Ние не сме изпълнили плана, който сами сме показали пред Европейска комисия. Едно нещо е утвърдено за финансиране, друго нещо се показва в този момент. Логиката е една - тези компании, с които държавното управление е привикнало да работи, не могат да строят тунели. На Запад съвсем всички планински пътища минават през тунели. Очевидно могат да се строят. “, изяснява евродепутатът, като добавя, че се надява да се откри рационалното решение, тъй че оптимално бързо да стигнем до това да има автомагистрала Струма.

Кънев споделя още, че чака да се направи опит Автомагистрала „ Струма “ да бъде достроена по този неспособен план с парите на българския поданик.

„ Не може да гледаме проблема с Автомагистрала „ Струма “ настрана от тези с водната рецесия, с боклуците и с чистотата на въздуха. Това е една извънредно несполучливо водена политика в областта на  околната среда, която сега е най-важна в цяла Европа. “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР