Това за нас е облекчение, споделя 16-годишната ученичка Мелани Майорга

...
Това за нас е облекчение, споделя 16-годишната ученичка Мелани Майорга
Коментари Харесай

Облекчени от отстъплението на Covid, кубинците очакват туристите

" Това за нас е облекчение ", споделя 16-годишната ученичка Мелани Майорга във връзка спада в броя на инфектираните с Covid-19 в Куба през последните седмици, което ще разреши на страната да отвори вратите си за туристи на 15 ноември.

Облякло красива алена рокля, момичето отива да се срещне с другари на Малекон, фамозния крайбрежен бул. в Хавана, още веднъж многолюден след повдигането на рестриктивните мерки и комендантския час.

" Много е тежко да не можеш да се видиш с приятелите (...), чак в този момент се събираме отново, тъй като ситуацията към този момент е по-добро ", споделя Мелани.

Снимайки се с другарите си, тя прибавя: " Прекалено дълго бяхме под карантина, това е разбираемо, тъй като случаите бяха ужасно доста, само че в този момент понижиха и можем да излизаме още веднъж ".

На 15 ноември Куба ще завърши с връщането към естествения живот - класните стаи ще посрещнат отново над един милион възпитаници, страната отново ще се отвори за задграничния туризъм, стеснен до момента заради мощно намалелите полети и затворените хотели и заведения за хранене на огромна част от острова.

Целта е да се рестартира стопанската система, останала за дълги месеци без валутните доходи от туризма, което изостри дефицита на храни и медикаменти.

През първото полугодие страната посрещна единствено 21,8 на 100 от посетителите за същия интервал на 2020 година, които бяха 1,2 милиона. През 2022 държавното управление се надява да станат два милиона, половината от годишния напор преди пандемията.

64,9 на 100 имунизирано население

" Предстои ни следено и поетапно отваряне с гаранция, че до 15 ноември ще бъдат имунизирани минимум 90 на 100 от жителите на страната ", увери неотдавна министърът на туризма Хуан Карлос Гарсия.

В момента са ваксинирани 7,3 милиона кубинци - 64,9 на 100. Получили са ваксини локална разработка, очакващи утвърждение от СЗО.

Островът, чиито управляващи се надяват да имунизират до края на годината цялото население, с труд се съвзема след свирепа нова епидемиологична вълна, провокирана от разновидността Делта, която разклати през юли здравната система - национална горделивост.

На 20 септември да вземем за пример там оповестиха за 8544 нови инфектирани за денонощие, а в понеделник - единствено за 633, при сбор на жителите 11,2 милиона.

Амилкар Перес-Риверол, кубински академик от Фондацията за поддръжка на научните проучвания към Държавния университет в бразилския щат Сао Пауло, вижда в това достижение двоен резултат - имунизация, съчетана с добит групов имунитет.

" Ваксинацията в Куба протече по едно и също време с една от най-опасните талази в международен мащаб по брой на инфектираните на 100 000 поданици ", изяснява той в Туитър. А " този спад се дължи на имунизацията и на скъпоструващия имунитет, получен посредством заразяване, както демонстрира опитът на всички страни, потърпевши от вълна, породена от разновидността Делта ".

За 52-годишната Сайда Сантана, излязла на разходка по пешеходната улица Обиспо в Хавана, облекчението " е добре пристигнало - толкоз е хубаво! ". Тя работи като гледачка на възрастни хора и " от две години " не се е отбивала на тази комерсиална алея.

" Кошмарът още не е приключил "

Недалеч оттова още веднъж са отворили порти хотели и заведения за хранене с вярата да привлекат част от стоте хиляди туристи, предстоящи до края на декември - за Куба това е нормалният висок сезон.

С цел да улесни нещата държавното управление отстранява от 7 ноември наложителната карантина за идващите, а от 15-ти - Пи Си Ар тестванията, осъществявани на летището. Туристите ще би трябвало единствено да показват документ за имунизация или негативен Пи Си Ар тест, изработен през последните 72 часа.

Популярните " алмендронес ", старите пъстроцветни американски коли вид седан, също чакат сигнал да потеглят.

Да разкарваш туристи, разглеждащи старините, " е по-добре от някоя държавна работа, все ще спечелиш малко повече ", отбелязва Оскар Улесия, 33-годишен водач с черни очила и каубойска шапка. Преди две години заради липса на клиенти той е бил заставен да се върне към остарелия си поминък - счетоводството.

" Супер удовлетворен съм, най-сетне можем отново да се забележим всички ", радва се Роналд Ибаниес, 25-годишен танцьор, който тренира брейк на улицата.

Но внимателно добавя: " Кошмарът не е приключил дефинитивно, би трябвало просто да се опитаме да живеем друго, в една нова нормалност ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР