Това, за което управляващите критикуваха „Булгаргаз“, сега го правят същото,

...
Това, за което управляващите критикуваха „Булгаргаз“, сега го правят същото,
Коментари Харесай

Овчаров за „Булгаргаз“: Това, което критикуват управляващите, сега го правят в по-големи мащаби

Това, за което ръководещите подлагаха на критика „ Булгаргаз “, в този момент го вършат същото, само че в още по-големи мащаби. Това съобщи пред БТВ някогашният министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров  Румен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 година в Бургас. В интервала 1979–1984 приключва висше обучение в.

„ От началото на януари и министърът на енергетиката, и министър председателят упрекнаха „ Булгаргаз “, че продават природен газ на Румъния на по-ниски цени. Тогавашният шеф Николай Павлов отхвърляше. Във вчерашният ден новото управление на „ Булгаргаз “ е продало 60 хиляди мегават часа природен газ, като времето сред предлагането и реализацията на договорката е по-малко от 3 секунди. Това е готова продажба за избрани компании “, сподели Овчаров.

По думите му това се равнява на половината на ден ползване на България, като е ясно, че няма от кое място да дойдат изключителни количества.

„ Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, в случай, че чакаме на следващия ден да стартира война, това към този момент граничи с закононарушение “, счита Овчаров.

Той добави още, че предлагането за понижаване на цената на природния газ с 18% е на остарялото управление, а не новото.

Според Овчаров се цели връщането на медиаторите в енергетиката. „ Още на срещите за сформиране на кабинет министърът ни обясняваше по какъв начин би трябвало да има по-голяма еластичност и многообразие. Още тогава му споделих, че това значи по-голяма неустойчивост “, сподели някогашният министър на енергетиката.

Овчаров сподели, че не познава новия шеф на „ Булгаргаз “, само че има положително мнение за остарелия. „ Николай Павлов го познавам от 2013 година, когато го уволниха от НЕК. Тогава той отхвърли да се съгласи застрахователната компания на Цветан Василев да влезе в енергийните сдружения. Николай Павлов се опълчи на него “, споделя Овчаров.

Относно азерската договорка, Овчаров дефинира приказките към нея за „ огромен балон “. „ България има подписан контракт, по който би трябвало да получава по 1 милиарда кубически метра всяка година. През последните две години не сме обезпечили контактна точка, на която би трябвало да се получават тези количества. Ние сме в цялостно несъблюдение на договорните си отговорности. И идва един воин и споделя „ Ние не получаваме по-големи количества “. Азерите не са ангели на благотворителността, те са търговци и желаят да печелят “, сподели Овчаров.

„ Договорът с „ Газпром “ сигурно не е съвършен, само че той ни подсигурява доставки “, сподели още Овчаров.

Той разяснява, че желанието за обезщетения за електрическа енергия на общините е стъпка в вярната посока, тъй като най-сетне ръководещите са осъзнали, че не всички би трябвало да се компенсират, а единствено тези, които в действителност имат потребност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР