Това, за което не сме подготвени, са нещата, които се

...
Това, за което не сме подготвени, са нещата, които се
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако за 90 минути не мога да стигна от Пловдив до Бургас, няма да отпускам пари

Това, за което не сме готови, са нещата, които се случват в Източна Азия – Китай, Тайван, сподели финансовият министър Асен Василев по време Софийския стопански конгрес IV, предават от пресцентъра на уредниците.

" Да си представим за миг, че доставките от и до там бъдат блокирани за две седмици. Ефектът върху нас ще бъде много сериозен. Започваме с дефицит на спринцовки в лечебните заведения до затваряне на пазарите за експорт ", сподели Василев.

" Да си спомним рецесията с Kовид – знаем какви проблеми се получиха тогава – блокиран танкер в Суецкия канал. Това са последствия, които съществено би трябвало да обмислим. За разлика от Русия, той като не е толкоз интегрирана в света от позиция на стопанската система “, сподели още министърът.

Той обаче регистрира, че България към момента не е задоволително обвързвана с Егейско море, а " свързаността с Румъния съвсем не съществува “. " Ако подобрим свързаността и се подготвим за тези възможни рискове, България ще се оправи като страна и ще можем да помогнем и на други страни в този развой “, разяснява той бъдещите проекти за връзка сред страните в Европа.

" Необходима е по-добра физическа инфраструктура – машини във фабриките, пътища, мостове. Не можем да чакаме висока продуктивност, откакто един ТИР чака три дни на моста в Русе, и това е действителна загуба за бизнеса. Същото важи за експорта през Варна и Бургас “, сподели още Василев. По думите му присъединението към Шенген ще отстрани бюрократичните спънки, които забавят бизнеса.

" Сред проблемите в България са и непрекъснатото отсрочване във времето на планувани вложения. Като образец - стартирането на бързоскоростни влакове по трасето Пловдив - Бургас. В трасето е вложено, само че такива бързи влакове все по този начин не се движат От НКЖИ две години подред ми желаят 500 000 000 лв. за вложения. Тази година споделих, че в случай че следващата година не мога да отида от Пловдив до Бургас с трен за час и половина, към този момент няма да им отпущам пари ", добави министърът
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР