Това вместо да се аплодира, трябва да отговарям на тези

...
Това вместо да се аплодира, трябва да отговарям на тези
Коментари Харесай

Аплодисменти за дълга, а не въпроси за бедността иска Борисов

" Това вместо да се приветства, би трябвало да давам отговор на тези въпроси ", с такава прочувствена реакция министър председателят Бойко Борисов отговори на въпрос за статистиката на Евростат, която подрежда българите като най-бедните в Европа. Едновременно със статистиката от Министерски съвет през вчерашния ден се похвалиха със стесняване на външния дълг на страната.

И през днешния ден министър председателят открои точно това:

" Трети сме в Европа по външен дълг. Естония, само че тя и като бройка е доста по-малка от България, Люксембург - 23%, само че ние до края на мандата ще свалим дълга до 20%. Ставаме втори в Европа по невисок външен дълг. Това се регистрира от всички финансисти като доста здрава фискална политика ", сподели още той.

Борисов напомни, че единствено преди две години са заварили банкрутирала КТБ. " 3,7 милиарда лева дадохме там, 1,3 милиарда платихме за АЕЦ " Белене " - да не плащаме 90 млн. лихви, плюс 1,2 милиарда лева за Американските централи - ето ви близо 7 милиарда - в случай че седем милиарда лв. бяха раздадени за пенсии и заплати - приходите щяха да бъдат доста по-големи. Това заварихме и разплатихме. На лъжите, че усилваме дълга през вчерашния ден отговорих с голямата цифра от 2, 3 милиарда лева номинално по-малък дълъг на страната - 25% против примерно 177% на Гърция, 80% на Унгария, 78% на Полша. Какво повече да се направи " - попита министър председателят.

Премиерът направи още и следната равносметка: " Нашите генерации, които са позволили тази политическа класа преди 15-20 години да разпродаде страната, да направи тези борчове, които ние плащаме - в този момент си носим и ние своята виновност. Трябва ли децата и идващите генерации да ги заплащат? Тази политика ще бъде безкомпромисна ", зарече се Борисов.

Относно казаното от президента Радев, че откакто министър председателят смята, че някой различен би трябвало да управлява министрите му, би трябвало да инициира промени в Конституцията, Борисов съобщи, че е бил доброжелателен.

" Не имам намерение да влизам в сходен разговор ", съобщи министър председателят Бойко Борисов във връзка казаното от президента Румен Радев, че откакто министър председателят смята, че някой различен би трябвало да управлява министрите му, би трябвало да инициира промени в Конституцията.

Борисов изясни своята доброжелателност. " С сътрудниците от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия точно подобен консенсус демонстрирахме, че по значими тематики можем да си оказваме помощ и да отчетем, че всички имаме принос към понижаване на външния дълг ", разяснява Борисов присъединяване в днешния конгрес, проведен от ПЕС и ЕНП. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР