Това включва морски и въздушни сили, които ще бъдат разгърнати

...
Това включва морски и въздушни сили, които ще бъдат разгърнати
Коментари Харесай

Десет страни от Северна Европа ще защитават подводната инфраструктура на Балтийско море


" Това включва морски и въздушни сили, които ще бъдат разгърнати в района от Съвместните експедиционни сили, което съставлява боен принос за отбрана на основно значима подводна инфраструктура ", обявиха министрите на защитата на десетте страни след края на тяхна среща в Стокхолм.

За първи път клаузата за защита е задействана от Съвместните експедиционни сили, се споделя в изказване, публикувано след края на срещата на министрите на защитата.

В него се добавя, че дейностите, оповестени от министрите, ще стартират при започване на декември.

Съвместните експедиционни сили сплотяват Англия, Дания, Естония, Литва, Латвия, Норвегия, Нидерландия, Швеция, Финландия, Исландия. Тези 10 страни са асоциирани към оперативни въпроси, свързани с защитата в Северна Европа.

След срещата на министрите на защитата през вчерашния ден шведският министър на защитата Пол Йонсон разясни, че " става дума за морско наблюдаване, за двайсетина военни кораба, които ще бъдат изпратени в Балтийско море, само че също и в зони в Северния Атлантик, с цел да наблюдават обстановката със сигурността и по-добре да пазят основно значима подводна инфраструктура ".

Министърът акцентира, че става дума за изправяне пред една доста сериозна обстановка със сигурността в света, изключително в съседство на 10-те страни от Съвместните експедиционни сили. " Трябва да сме способни да правим този вид интервенции, с цел да пазиме нашите жизненоважни инфраструктури, само че също и да изпратим сигнал на Русия ", сподели той.

През октомври страните от Съвместните експедиционни сили се договориха да засилят сигурността в Балтийско море, откакто финландски подводен газопровод трябваше да бъде спрян поради теч, дължащ се на " външна " интервенция.

Финландската полиция откри, че вредите са явно породени от котва, открита на мястото, на китайски търговски транспортен съд, който след това е напуснал зоната.

Но този случай породи спекулации след гърмежите, които нанесоха съществени вреди на двата подводни газопровода " Северен поток ", доставящи съветски газ на Западна Европа, в миг на продължаващата съветска инвазия на Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР