Това вече не е (само) кризисен пиар, а преминаване в

...
Това вече не е (само) кризисен пиар, а преминаване в
Коментари Харесай

Гешев скочи в политиката и това може да е едно ново начало

Това към този момент не е (само) спешен пиар, а прекосяване в офанзива. Иван Гешев към този момент не е просто основния прокурор с рефлекси на служител на реда от зората на прехода. Откакто станаха ясни резултатите от изборите той изрично се осъществя като политически състезател, само че от позицията на основен прокурор. Ситуация, която е допустима единствено в България и на никое място по света.

Времето е определено неслучайно. В момента се взема решение накъде ще поеме ръководството в България, а един от главните залози в пъзела е бъдещето на прокуратурата и професионалната орис на Гешев. Оставането на Гешев, запазването на модела на безнаказан основен прокурор и безконтролна прокуратура е въпрос, който от дълго време към този момент не е единствено вътрешнополитически. За това следи Европейска комисия в границите на механизма за господство за правото, мониторинга и уговорките по Плана за възобновяване и резистентност. За това приканва Европарламентът с чуванията в Комисията LIBE, а даже и с резолюцията си за България от октомври 2020г. За това следи и Съветът на Европа посредством своите органи:

Комитета на министрите, който от 2009 година чака осъществяване на решението на съда в Страсбург по делото " Колеви " за безконтролния основен прокурор Венецианската комисия, която сега готви мнение по последния законопроект за основаване на механизъм за дейно без значение следствие на основния прокурор Европейският съд по правата на индивида в Страсбург, който към този момент разпознава неведнъж казуса с неефективната прокуратура, проблемите в ефикасното следствие на полицейското принуждение и закононарушенията против личността, всеобщото нарушение на презумпцията за невиновност точно от представители на прокуратурата и други управляващи, в това число и персонално от Иван Гешев, въпреки и като зам.главен прокурор и така нататък
Когато основният прокурор приказва
Напоследък Гешев стартира серия от дейни обществени изяви, а посланията му стават все по-популистки. Започна с упреци към политиците и Народното събрание, че не одобряват по-тежки санкции за закононарушения на пътя, както желае прокуратурата, и по тази причина, съгласно него, има толкоз тежки произшествия с жертви. Миналия петък нападна непосредствено дейностите на кабинета " Петков " по правосъдната промяна и на услужливо заложен въпрос няма ли да влезе в политиката, с цел да оправи " поне нещата ", отговори, че кардинално няма право да отговори на този въпрос, само че за жалост, нищо не може да се промени без политиката. Серията с изяви на основния прокурор продължи с сказка с възпитаници в професионална гимназия по ресторантьорство в Плевен и проведено наличие на управлението на държавното обвиняване на театрална режисура в Сатирата.
Реклама
В неделя обаче беше коронната му демонстрация - близо 15 минути с микрофон пред ромския митинг във " Факултета " Гешев разгласи, че:

Бумът на престъпността в България е резултат от войната на някои политици против прокуратурата ( " някои, които назовават себе си политици " е точната фраза, която Гешев повтори няколко пъти - явно наизустена формула, която иде да покаже, че той не желае да се кара с цялата политическа класа, а единствено с тези, които възприема като опоненти). Прокуратурата не може да замести страната - също повторено неведнъж с ясното обръщение, че държавността сега се крепи само на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Не е отговорна прокуратурата (лайтмотив на цялата реч), не са отговорни в Министерство на вътрешните работи, не е отговорна правосъдната власт, а политиците. 90% от това, което се случва в страната, е поради некачествения артикул, който други основават, от " безумните законодателни промени в интерес най евентуално на престъпността и тези, които вие наричате олигарси ". Причината за всички беди е правосъдната промяна, закриването на спецправосъдието, остарелия Наказателен кодекс - от времето на соца, нежеланието на депутати да одобряват законодетелните оферти, които Гешев персонално им е показал в Народното събрание и така нататък Парламентът приема закони в услуга на персонални ползи, а не закони за всеки, " всички сме равни, само че някои са по-равни ", " не получавате тъждественост ". " Сега вие се чудите какво да работите ", посъчувства им Гешев. И заключи: " Циганите в един интервал живееха по добрe в сравнение с ромите сега ".

И по този начин - близо четвърт час.

Във вторник в тази акция се включи публично прокуратурата. На фейсбук страницата й се появи " Становище на Прокуратурата по отношение на положението на правовата страна и върховенството на закона в Република България ", в което се споделя, че тежката престъпност в България от последно време е разследване от " съзнателното, систематично уронване на престижа на правосъдната власт, от политическите офанзиви против прокуратурата, в това число и лични такива, от нарушаването на естественото конституционно действие и взаимоотношение сред институциите в правоохранителната система, от потреблението им за персонални, егоистични и властови цели. "
Реклама А Висш съдебен съвет мълчи
Ако имаше естествен Висш съдебен съвет, а не фиктивна конструкция с високо платени марионетки (част от които озовали се там точно, поради взаимозависимост от фигурата на основния прокурор), към този момент трябваше да е импортирано искане за отстраняването на Гешев за уронване престижа на правосъдната власт.

Не е работа на основния прокурор да залива обществото с политически оценки, популистки тези и откровени неистини, като да вземем за пример за взрива на престъпността, тъй като обстоятелствата не поддържат сходно изказване, а опитите на някои медии и специалисти да изискат от прокуратурата данните на които то се базира, получават отвод - не било социална информация, нямали право медиите да питат. Не е и работа на основния прокурор да държи площадни речи по почнало следствие.
Реалните въпроси, за които прокуратурата мълчи, са свързани с корупцията
От него се очакваъ напълно други отговори, тъй като прокуратурата е част от казуса, а не решението, както написа в един от мненията във ФБ. Много огромен проблем, в действителност.

Тежките закононарушения със гибел на пътя, които станаха мотив за новия рейд на Гешев, са резултат от корупцията, а не от ниските санкции в закона. Няма значение какъв брой високи са наказванията, щом нарушителите всеобщо не стигат до съд поради корупцията в Министерство на вътрешните работи, която прокуратурата прикрива. И поради корупцията в прокуратурата, която е ловко толерирана, тъй като точно тя разрешава феномени като Гешев. И поради повсеместната корупция по високите етажи, поради което всичко това се стикова в една скица.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР