Това вече е много повече от просто спор между компания

Това вече е много повече от просто спор между компания ...

Войната между Wirecard и Financial Times навлезе в нова фаза.


Това вече е много повече от просто спор между компания от водещия германски борсов индекс DAX и медия. Не става въпрос само за репутацията на компания от елитния клас на германския капиталов пазар. Постоянната вражда между Wirecard и престижния британски финансов вестник Financial Times (FT) поставя на карта много пари, тъй като всяка нова критична статия за Wirecard обикновено е последвана от тежки спадове на фондовия пазар.

В основата на спора сега: Wirecard обвинява FT в разпространението на фалшиви обвинения, а вестникът пише за странни парични потоци и липса на съответствие (Compliance) в компанията.

Сега спорът придоби ново измерение: в свое писмо Wirecard настоява вестникът да не публикува засега статии за групата, а вместо това да започне вътрешно разследване за откриване на неправомерно поведение в собствените си редици.Още по тематаHandelsblatt: Измамници в София и Виена са трупали пари чрез Wirecard

Wirecard твърди в писмото, че има „неопровержими доказателства за сътрудничество между служители на Financial Times и продавачи на късо". Терминът се отнася до инвеститорите, които залагат на понижаващи се цени на дадена акция.

Вестникът трябва „да се въздържа от всякакви публикации, които биха могли да доведат пряко или косвено до манипулиране на пазара или до търговия с вътрешна информация във връзка с акциите на Wirecard“, пише германската компания. Писмото от адвокатската кантора Herbert Smith Freehills, която представлява Wirecard, и изявлението на германската корпорация, са цитирани от германския Handelsblatt.

Според писменото изявление на Wirecard причината за последната ескалация е запис на разговор, който се е състоял миналата сряда в Лондон. В него британският бизнесмен Ник Х. разказва на довереник на друг инвеститор за нова предстояща критична статия във FT, пише в изявлението. Самият той вече е изградил къси позиции от 5 млн. паунда, очаквайки негативната статия, която щяла бъде публикувана в следващите 48 часа.

Предприемачът предложил на своя събеседник сам да спекулира с 5 млн. паунда за спад в цената на акцията на Wirecard. В замяна за съвета е поискал от потенциалния инвеститор половината от очакваната печалба. Той твърди, че успешно е спекулирал срещу Wirecard няколко пъти в миналото, всеки от които се основава на предстояща статия във Financial Times.

Wirecard не коментира официално аудиофайла и заплахата на адвокатите срещу FT. Досега не е била потвърдена и автентичността на аудио материала. Инвеститорът, който е инициирал записа, не е коментирал темата официално. Ник X. не е бил открит за изявление.

Документите, достъпни за Handelsblatt, показват, че FT наистина е проучил нова статия за Wirecard и е пратил предварително до групата редица критични въпроси.

Wirecard е отговорила на тези въпроси с нова „атака срещу журналистиката на FT", посочва вестникът. „Няма тайни споразумения между журналисти на FT и продавачи н а късо или други трети страни относно съдържанието или датата на издаване на статиите на FT за Wirecard", заяви официално говорител на вестника.

В изявлението си за бизнес медията Wirecard описва генезиса на записа, както следва: „През последните дни корпорацията ни получи информация, че Ник X. се опитва да събере пари за краткосрочна спекулативна атака срещу Wirecard преди публикуването на друга негативна статия. За тази цел Ник Х. и бизнес партньор са се срещнали с потенциални инвеститори - сутринта на 17 юли“.

Този разговор е бил записан „законно в съответствие с всички приложими британски закони“. Записът е бил приет заедно с други доказателства и документи от органите за наказателно разследване в Германия и Обединеното кралство, се казва в изявлението на Wirecard. Според Handelsblatt материалът е получен и от прокуратурата в Мюнхен.

От февруари агенцията разследва потенциални къси продажби. В Мюнхен инвеститор подаде съдебна жалба срещу FT. Лондонски борсов посредник уверява, че е бил информиран преди публикуването на по-голяма статия на 30 януари. В резултат на това Wirecard подаде граждански иск срещу FT. През април германският борсов надзорен орган Bafin подаде иск срещу редица хора, включително журналисти от FT. 

Източник: investor.bg