Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е

...
Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е
Коментари Харесай

Еленко Божков: Много от битовите абонати ще са пред фалит заради високата цена на природния газ 


Това нарастване, което се получи с решението на КЕВР е извънредно рисково и предизвестява за благоприятни условия, не толкоз за липса на енергоресурси за отопление и осветяване. Много от битовите клиенти ще са изправени пред банкрут поради високата цена на природния газ, а още повече дребните консуматори на електрическа сила са изправени също пред заплаха от банкрут.

Това сподели енергийният специалист Еленко Божков пред БГНЕС..“Това се отнася за производители на самун и сладкарски произведения, както и други дребни компании, които употребяват по едно и също време газ и електрическа сила от свободния пазар.

Природният газ е по-скъп от отоплението с стандартни електрически уреди.

„ Един дребен двустаен панелен апартамент на природен газ се отоплява за към 350 лв. месечно, до момента в който на парно цената е 250 лв.. Отоплението с природен газ е по-скъпо от отоплението с стандартни електрически уреди “, сподели той.

Енергийно бедните у нас са 3 милиона. Има рекомендация на Европейска комисия, която е от 10 години. Тя е за идентифициране на енергийно бедните. Предишното държавно управление не направи нищо. Енергийно бедните у нас са над 43% от популацията, това значи, че 3 милиона от популацията са такива. Ние нямаме информация за идентифицирането на енергийно бедните, оказваме помощ на към 100 000-150 000 семейства, което е нищо “ , безапелационен е Божков.

Мораториумът носи повече вреди, в сравнение с изгоди. „ В мораториума имат вяра единствено Нинова и Гьоков, всички останали към този момент осъзнават вредата и заплахите, които носи този мораториум. Той е съдбовен за преносното дружество ЕСО и разпределителните предприятия, тъй като те няма да могат да покриват разноските си за сила и софтуерни разноски. Същото се отнася и за топлофикациите. Нещата не наподобяват по никакъв начин добре “, съобщи Божков

Присъствието на монополите в допълнение утежнява ситуацията. „ Много по-добре щеше да бъде обстановката в случай че нямаше монополи. Основен проблем е монополът на българската самостоятелна енергийна борса, който тя постанова в покупко-продажбите с електрическа сила, тъй като в този момент всички са принудени да купуват сила на едро, т.е. от борсата, което не дава опция за търсене на преференциални контракти сред консуматори и производители “, твърди Божков.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР