Това учение е много ценно за нас, защото независимо че

...
Това учение е много ценно за нас, защото независимо че
Коментари Харесай

МВР тренира спасяване на пътници от самолет Airbus А320

Това обучение е доста скъпо за нас, тъй като без значение че се надяваме да няма такива обстановки, би трябвало да бъдем готови за тях. В момента трупаме скъп опит – това се отнася както за сътрудниците, които са на терен, по този начин и за пожарникарите и спасителите в страната, на които ще бъде възложен филм от учението за образователната им стратегия, разяснява шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията. По думите му най-важната задача, която се взема решение в хода на учението е координацията сред ведомствата, в това число и Министерство на външните работи.

Това се постанова поради събитието, че по образователно разписание има починали и потърпевши непознати жители. Каналите са отработени. В този случай участниците от Министерство на външните работи имат задача да предупредят съответните страни и фамилиите на тези потърпевши. По сходен метод стоят нещата и с българските жители. Колегите от полицията имат за задача да открият самоличността на потърпевшите и да уведомят околните им, посочи гл.комисар Николов при откриването на образователните занятия. Действията на екипите бяха следени от зам.министъра на вътрешните работи Емил Ганчев, изпълняващия длъжността основен секретар гл.комисар Стоян Темелакиев, шефа на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Георги Кандев, шефа на РДПБЗН комисар Георги Пърмаков, кмета на община Сандански Атанас Стоянов и представители на участващите в учението институции.

За пети път Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и Гражданска въздухоплавателна администрация възнамеряват и организират образователно занимание за търсене и избавяне при авиационно произшествие и очистване на следствията от него. Тази година тренировката се организира на територията на община Сандански в мощно пресечена околност, доближаваща оптимално изискванията на алпийски терен. Основната цел на учението, планувано за осъществяване през 2020 година, само че отсрочено поради епидемиологичната конюнктура, е да се усъвършенства координацията сред екипите от другите структури, имащи отговорност за реакция при сходни произшествия и да се увеличи тяхната практическа подготовка. В разиграването на сюжета присъединяване взеха екипи и представители от главните структури на Единната избавителна система.

Според игровата обстановка на 16 юни към 9,40 ч. при положителни метеорологични условия, екипажът на аероплан Airbus А320, пренасящ на борда си 150 пасажера, рапортува за отвод в ръководството на машината. Малко по-късно, на 1200 m надморска височина, екипажът осведоми за неспособност за ръководство и се взима решение за спешно кацане. Последната връзка и радарна информация от и за самолета е от региона на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват голям брой сигнали за мощен екот и зародил пожар в гората, източно от града. Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада аероплан. Мястото на рухването, при което самолетът се възпламенява и огънят обгръща гората, съставлява мъчнопроходим кръстосан терен. Веднага е задействан Националният проект за търсене и избавяне при авиационни катастрофи. На мястото на случая неотложно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на превоза и осведомителните технологии, на защитата, на опазването на здравето, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР