Това трябваше да бъде в центъра на посещението на президента

...
Това трябваше да бъде в центъра на посещението на президента
Коментари Харесай

Защо Йордания отмени посещението на Байдън, след като Израел бомбардира болницата в Газа?

Това трябваше да бъде в центъра на визитата на президента на Съединените щати Джо Байдън в Близкия изток в сряда: пътешестване до Йордания за среща с редица арабски водачи на фона на непрекъснатите бомбардировки на Израел над линията Газа.

Но във вторник Йордания анулира тази среща на върха, откакто израелски въздушен удар удари арабската болница Ал-Ахли в град Газа, убивайки минимум 500 души и предизвикайки световно отвращение.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Ние отхвърляме насилственото изселване “ в Газа: Абас споделя на Блинкен в Йордания Израел напредва в съглашението за вода за сила с Йордания, ОАЕ Свалянето на дронове не не е задоволително, с цел да спре казуса с кристалния метамфетамин в Йордания Кралят на Йордания утвърждава „ драконовски “ закон за киберпрестъпността завършек на списъка

Това решение акцентира комплицираната история сред Йордания и Израел, която се простира до самото учредяване на последната страна и продължава да въздейства на регионалната динамичност.

Двете съседки прекараха десетилетия публично във война, само че постоянно поддържаха контакт, което в последна сметка докара до подписването на кротичък контракт през 1994 година Въпреки това връзките им остават неспокойни със сянката на палестинската битка за държавност и правдивост, надвиснала над тях.

Връщане на десетилетията обратно

Повече от 700 000 палестинци бяха етнически прочистени от земите на техните предшественици през 1948 година от еврейски милиции и израелски сили в събитие, което палестинците познават като Накба, или „ злополука “ на арабски.

През същата година, малко след проекта на Организация на обединените нации за делене на палестинска земя в края на английския мандат, военна коалиция от арабски страни, която включваше и Йордания, навлезе на територията, с цел да се бие с Израел.

До края на войната Йордания контролираше Източен Йерусалим и Западния бряг.

Йордания също беше основен участник в Шестдневната война през 1967 година, откакто се причисли към тогавашния президент на Египет Гамал Абдел Насър.

До края на тази война, която бележи огромна победа за израелските сили, Йордания загуби надзор над Източен Йерусалим и Западния бряг.

Йордания и Израел, за които се смяташе, че са поддържали противоположни канали даже по време на война, подписаха кротичък контракт през 1994 година Йордания стана втората арабска страна след Египет, която откри дипломатически връзки с Израел.

Как договорът промени нещата?

Мирният контракт беше подписан малко след първото от споразуменията от Осло през 1993 година, с което се сътвори Палестинската власт. Израел и Йордания също подписаха декларация в Белия дом на Съединени американски щати, която ги ангажира да прекратят враждите и да реализират дълготраен мир.

Мирното съглашение усили съдействието в региона на сигурността сред двете страни и проправи пътя за основаване на амбициозни стопански планове. Така наречените квалифицирани индустриални зони в Йордания й разрешават да изнася безмитни артикули за Съединени американски щати, в случай че са показали израелски импорт. Това съглашение по-късно се трансформира в съглашение за свободна търговия сред Йордания и Съединени американски щати.

Израел и Йордания реализираха съглашение за справяне със забележителните опасения на последната за водата, ангажирайки Израел да споделя водата си. През 2014 година те подписаха договорка за доставка на газ от израелски залежи в Йордания за интервал от 15 години.

Отливи и отливи

Но фактът, че палестинският въпрос остана неуреден, дружно с няколко нашумели случая през годините, повлия на връзките.

Йордански боец откри огън по група израелски ученички през 1997 година, като умъртви седем. През същата година бяха хванати сътрудници на Мосад, които бяха изпратени в Аман, с цел да убият политическия водач на Хамас Халед Машал. Йордания изиска министър председателят Бенямин Нетаняху да съобщи противоотровата на веществото, употребявано за отравянето на Машал, само че той го направи едвам след директната интервенция на тогавашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън.

Съвсем неотдавна 17-годишен палестинец през 2017 година намушка охранител, който не беше на работа, в израелското посолство в Йордания, което накара охранителя да стреля с оръжието си и да убие палестинеца и още един мъж. Посолството беше затворено за шест месеца и Нетаняху поздрави защитата, когато се върна в Израел.

В края на 2019 година кралят на Йордания Абдула II сподели, че връзките с Израел са „ на най-ниското равнище за всички времена “.

Оттогава връзките наподобява са се подобрили, като се организираха няколко срещи на най-високо равнище, в това число първото посещаване на израелски президент в Йордания предходната година.

Войната на Израел против Газа може да обърне тази наклонност.

Йордания като страж на Ал-Акса

Хашемитското кралско семейство на Йордания, което ръководи страната от 1921 година, също е служило като страж на йерусалимската джамия Ал-Акса в продължение на съвсем век.

През 1924 година Висшият мюсюлмански съвет, който беше най-висшият орган, отговарящ за делата на мюсюлманската общественост в следената от Англия Палестина по това време, избра член на Хашемитската династия за надзирател на джамията. Ал-Акса е измежду най-свещените места на исляма и един от най-старите оживели образци за ислямска архитектура.

Йорданското кралско семейство е реновирало Ал Акса няколко пъти през предишния век.

Притесненията на Йордания през днешния ден

И въпреки всичко през днешния ден Йордания има и повече на практика провокации, защото войната на Израел против Газа се ускорява.

Йордания разчита на споразуменията си за вода с Израел. Отношенията му с Израел и Съединени американски щати служат като подтик на стопанската система му, която претърпя удар заради зависимостта си от туризма по време на пандемията от COVID-19.

Но Йордания не може да си разреши войната да ескалира.

Той осъди бомбардирането на Газа от Израел и сериозните филантропични опасения, зародили вследствие на това, в сходство с неговото покровителство за разрешаване на палестинския въпрос.

Вече като хазаин на милиони мигранти от Палестина, Сирия и Ирак, Йордания също е доста внимателна от нов приток на палестински бежанци, които исторически са били прогонени от родината си от Израел, с цел да не могат в никакъв случай да се върнат.

Йордания настоя, че палестинците би трябвало да останат в родината си, в случай че желаят да основат своя лична страна в бъдеще.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР