Това става ясно от проектонаредба, публикувана на интернет страницата на

...
Това става ясно от проектонаредба, публикувана на интернет страницата на
Коментари Харесай

Променят Наредбата за преместваемите обекти в Община Русе

Това излиза наяве от проектонаредба, оповестена на интернет страницата на Общински съвет - Русе

Предстои смяна в Наредбата за преместваемите обекти на територията на ОбщинаРусе. Това излиза наяве от проектонаредба, оповестена на интернет страницата на Общински съвет - Русе.

Кметът на РусеПенчо Милков е отправил до Общински съвет - Русе следното предложение:

" ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - РУСЕ
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
ОТ ПЕНЧО МИЛКОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ

Относно: Приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №7 За реда иусловията за разполагане на преместваемите обекти, на рекламно- осведомителните и монументално-декоративни детайли, и за реализиране на рекламната активност на територията на Община Русе

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

С решение №945/20.03.2014г. на съображение чл.56, ал.2 по отношение на чл.57 Закона за устройство на територията /ЗУТ/ Общински съвет-Русе одобри Наредба №7 За реда и изискванията за разполагане на преместваемите обекти, на рекламно- осведомителните и монументално-декоративни детайли, и за реализиране на рекламната активност на територията на ОбщинаРусе.

С решение №571/15.07.2021г. ОС-Русе одобри Наредба за изменение на Наредба №7, като анулира чл.25, ал.4 и в същото време с правилото на чл.25, ал.3 планува, че за преместваемите обекти по чл.5, ал.2, б. ”г ”, т.1.8 и т. 1.9, а имено маси за сервиране пред съществуващи заведения за хранене и развлечения, колички, хладилни витрини, сладолед машини, кафе-автомати, млеко-автомати, банкомати и други уреди навън, в това число единични чадъри, не се изисква планова документи.

Поставянето им се прави въз основа на подробна скица за слагане, утвърдена от Главния проектант и позволение за слагане за период от 1/една/ година. При извършена среща инициирана от представители на „ Съюза на хотелиерите и ресторантьорите “ в гр.Русе същите показаха мнение, че следва с оглед правилото на процесуална спестовност и експедитивност в административния развой,установени от Административно процесуалния кодекс /АПК/, подробната скица по член 25, ал.3 да се презаверява, годишно, вместо да сезират Главния проектант за одобрение на нова подробна скица за период от 1г.

Предвид това предлагаме да се сътвори нова ал.4 в чл.25 от наредбата, която да планува правна опция за презаверката на подробната скица единствено във връзка с преместваеми обекти, ситуирани в терени държавна или общинска благосъстоятелност, а точно маси за сервиране пред съществуващи заведения за хранене и развлечения, колички, хладилни витрини, сладолед машини, кафе-автомати, млеко-автомати, банкомати и други уреди навън, в това число единични чадъри, които заплащат такса по Наредба №16 на ОС-Русе.

Извършването на презаверяване на подробните схеми постанова приемане на изменение и в Наредба №16 на ОС-Русе. Съобразно хипотезата на член 54 от Наредба №16, за всички услуги и права, предоставяни от Община- Русе, които не са регламентирани със закон, потребителите заплащат цена, избрана в наредбата. Съществуват голям брой услуги, осъществявани от ОбщинаРусе по Закон за устройство на територията, за които следва да бъде заплащана цена на услуга, защото не попадат в хипотезите на нормите на чл.6, букви „ д ” и „ к ” от ЗМДТ. По отношение на същите не се дължи такса, защото не попадат в изброените от чл.107, т.1-8 услуги и не съставляват „ други локални такси, избрани със закон ” по смисъла на чл.6, б. „ к ” от ЗМДТ.

Тези услуги ще се правят от ОбщинаРусе, само че защото не са категорично регламентирани, се постанова потребителите им да заплащат цена, която да бъде избрана с Наредба №16 на ОС-Русе. Цените на услугите се образуват на основа на цялостните разноски, направени от доставчика-ОбщинаРусе по даване на услугите. По силата на чл.9 от ЗМДТ Общинският съвет приема разпоредба за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги.

Горното постанова в Глава ІІІ – Цени на неуредени със закон услуги и права, оказвани или предоставяни от общинаРусе на физически и юридически лица да се сътвори нова правна норма уреждаща нова цена на услуга по устройство на територията, каквато е цената за презаверка на подробна скица. Направен е Анализ на цената на услуга, който е неразделна част от актуалното предложение, като предлагаме същата да е в размер на 25лв без Данък добавена стойност.

Съобразно чл.5, б. “В “ от Наредба №7 на ОС-Русе по своя темперамент преместваемите обекти могат да бъдат: с самостоятелен дизайн или с уеднаквен дизайн – индустриален артикул, предопределен за серийно произвеждане: павилиони в зони, перголи с подиум, спирки, сергии, цветни пазари. Като тип преместваеми обекти посочените с оглед структурата си изискват по-голяма по стойност инвестиция. Следва да отбележим, че огромна част от тях са разположени пред сгради-недвижими културни полезности по смисъла на Закона за културното завещание /ЗКН/, което постанова координиране на схемите от НИНКН по реда, императивно открит от ЗКН. С оглед горното предлагаме срокът на разрешението за слагане на обектите по чл.5, б. “В “ да е 5 /пет/ години.

С препоръчаните промени ще се реализира изясненост в нормативната уредба и съблюдаване на правилата на административния развой, открити от Административнопроцесуален кодекс, както и нови доходи в общинския бюджет, С новопредвидената цена на услуга се планува възобновяване на цялостните разноски на общината по даване на услугата и се основават условия за разширение на предлаганите от ОбщинаРусе услуги.

Не беше открито актуалният план на Наредба да опонира на правото на Европейския съюз. Предлаганата разпоредба е подзаконов нормативен акт, приемането на който, е от изключителната подготвеност на Общинския съвет, като групов орган на локално самоуправление. Съответствието на предлагания подзаконов нормативен акт с правото на Европейския съюз е обусловено от синхронизирането на настоящото българско законодателство (в частност на ЗУТ) с обективната рамка на правото на Европейския съюз, относима към регулирането на съответния тип публични връзки.

Предвид горното и на съображение член 63, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Общински съвет Русе, неговите комисии и взаимоотношението му с общинската администрация, предлагам на Общински съвет да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

На съображение чл.76,ал.3 Административнопроцесуален кодекс, 79 Административнопроцесуален кодекс, чл.28, ал.2 от Закон за нормативните актове, чл.21, ал.1, т. 23 от ЗМСМА и член 56, алинея 2 Закон за устройство на територията, чл.21, ал.1, т.7 от ЗМСМА, чл.28, ал.2 от Закон за нормативните актове, чл.6, ал.2 от ЗМДТ, чл.7, чл.8 и чл.9 от ЗМДТ по отношение на чл.109, ал.1 от ЗМДТ Общински съвет- Русе

РЕШИ:

I. Приема Наредба за изменение и допълнение на Наредба №7 за реда и изискванията за разполагане на преместваемите обекти, за рекламните, осведомителни и монументално-декоративни детайли и за рекламната активност на територията на ОбщинаРусе.

Приложения: 1. Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №7 за реда и изискванията за разполагане на преместваемите обекти, за рекламните, осведомителни и монументално-декоративни детайли и за рекламната активност на територията на ОбщинаРусе.

Вносител,

ПЕНЧО МИЛКОВ

Кмет на ОбщинаРусе

Съгласували:

Магдалина Илиева

Зам.-кмет на ОбщинаРусе

арх.Иван Ениманев

Главен проектант на ОбщинаРусе

Емилия Пенева

Директор Дирекция ФСД

Здравка Великова

Директор Дирекция ИПУК

Пенка Ангелова

Началник отдел УПК

Искрен Илиев

Директор Дирекция ПД

Елена Тодорова

Началник отдел ПНО

Подготвил,

Надежда Гаджанова

Главен юрист отдел ПНО "

Текстът на проектонаредбата гласи следното:

ПРОЕКТ

Наредба за изменение и допълнение на Наредба №7 за реда и изискванията за разполагане на преместваемите обекти, за рекламните, осведомителни и монументално-декоративни детайли и за рекламната активност на територията на Община Русе.

&1. Изменя се чл.24, ал.1 по следния метод:

„ ал.1 Поставяне на преместваеми обекти върху държавни или общински терени се прави въз основа на позволение за слагане за периода на наемния контракт, въз основа на подробна скица, в сходство със схемата на съответната зона, в случай че има утвърдена такава, респ. на общата скица, както и на условията на чл.15 от актуалната разпоредба. В терени частна благосъстоятелност преместваемите обекти се разполагат при съблюдаване условията на чл.15 от актуалната разпоредба въз основа на позволение за слагане, чиито период е в границите на периода на наемния контракт, респ. за периода на даденото единодушие за слагане, а при положение, че слагането в частен парцел се прави от притежател разрешението за слагане се издава без период. За обектите по чл.5, б. “В “, когато се слагат в непознат парцел срокът на разрешението за слагане е 5г., само че не по-дълго от периода на контракта за наем, респ. от периода на даденото единодушие за слагане, когато такива се изискват. “

&2. Създава ал.4 в чл.25 със следния текст:

„ ал.4 След приключване на едногодишния период от одобряването им, подробните схеми за маси за сервиране пред съществуващи заведения за хранене и развлечения, колички, хладилни витрини, сладолед машини, кафе-автомати, млеко-автомати, банкомати и други уреди навън, в това число единични чадъри, сложени върху терените държавна респ.общинска благосъстоятелност, при положение, че не се правят промени, по повод броя и разполагането им, както и в случай че подробните схеми дават отговор на настоящата обща скица на цялата територия на гр.Русе, респективно на схемата на зона. могат да бъдат презаверявани от Главния проектант годишно за период от една година, въз основа на подадено искане, към което се ползва разрешението за слагане, утвърдената скица въз основа на която е издадено, контракт в случай че подобен е разполагаем, като се заплаща такса, съгласно чл.59в от Наредба №16 на ОС-Русе. “

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

&3. В Наредба №16 за определянето и администрирането на локалните такси, цени на услуги и права на територията на ОбщинаРусе, Глава трета „ Цени на неуредени със закон услуги и права, оказвани или предоставяни от общинаРусе на физически и юридически лица “, чл.59в „ За други механически услуги по устройство на територията, отвън изброените в чл.42, се прави следното изменение: основава се нова т.17 със следния текст:

„ т.17 Презаверяване на подробна скица по чл.25, ал.4, във вр. с ал.3 от Наредба №7 на ОС-Русе, период на изпълнение-30 дни, цена – 25лв. “

Срокът за оферти и мнения по плана на нормативния акт е 30 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на Общински съвет - Русе
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР