Това става ясно от последното социологическо изследване, две седмици преди

...
Това става ясно от последното социологическо изследване, две седмици преди
Коментари Харесай

Медиана: Ако изборите бяха днес, ГЕРБ са първа политическа сила...

Това излиза наяве от последното социологическо проучване, две седмици преди вота, извършено от организация " Мадиана ".

 

Изследването е осъществено в интервала 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организацията и е осъществено със лични средства.

Под чертата за 51-ия Народното събрание към този момент са: " Синя България " - 3%, МЕЧ - 2.4%.

 

Любопитното тук е, че 11.4% биха дали своят вот с " Не поддържам никого " и на процедура се борят за второто място на предварителния избор.

 

Социолозите на " Мадиана " са на мнение, че се обрисуват следващите избори, за които още веднъж ще се каже, че са с най-ниска изборна интензивност от началото на демократичните промени у нас.

 

" Засега можем да чакаме, че пред урните ще застанат към 1.9 – 2.1 милиона гласоподаватели (около 30 % от гласоподавателите по изборни списъци) ", показват от организацията.

 

" Няма партия, която да концентрира върху себе си очакванията и упованията освен на болшинството, само че даже и на забележителна част от гласоподавателите. Наблюдаваме по-скоро противоположния развой – оттегляне от политиката и политическото ", прецизират оттова.

 

Специалистите разясняват, че данните към този момент демонстрират, че без значение от ниската изборна интензивност (а ненапълно и с помощта на нея) няма да съставлява особена компликация сформирането на трипартийно болшинство за сформиране на държавно управление.

" Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова болшинство (тип " сглобка " ) и неговата легитимност в очите на голямата маса негласуващи гласоподаватели ", разясняват още от " Медиана ".

 

Данните недвусмислено показват, че има към 360 000 гласоподаватели, които се двоумят за кого да гласоподават на идния избор на 27 октомври.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР