Това става ясно от данните от последното проучване чрез събиране

...
Това става ясно от данните от последното проучване чрез събиране
Коментари Харесай

12 града с по-висок дял на контрабандните цигари

Това излиза наяве от данните от последното изследване посредством събиране и анализиране на празни цигарени кутии в 20 огромни града в България, които бяха изнесени на работна среща от петте компании от „ Инициативата против противозаконната търговия “* пред представители на държавното управление и правоприлагащите органи.

Традиционното изследване, което мери равнищата на противозаконна търговия посредством събиране на празни кутии от улици и налични обществени места, беше показано пред министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, шефа на Агенция „ Митници “ Георги Костов, Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и представители на структурите на държавните институции, ангажирани с противопоставяне на контрабандата.

Най-голям е делът на контрабандни цигари в Свиленград, Кюстендил, Хасково, Благоевград, Пазарджик, Дупница, Видин, Димитровград, Перник, Асеновград, Ямбол, Сандански.

Ето и графиката:

.table {border-collapse:collapse;}.table td {border:1px solid #fff; padding:5px 7px; text-align:center;}.table td:first-child { text-align:left;}.table tr {background-color: #f1f1f1;}.table tr:first-child,.table tr:first-child:hover {background-color:#ddd;}.table tr:nth-child(2n) {background-color:#f3f3f3;}.table tr:hover {background-color:#f7f7f7;} Град II-ро тримесечие 2016 година II-ро тримесечие 2017 година Свиленград 30.2% 44.0% Кюстендил 25.6% 25.8% Хасково 24.5% 20.7% Благоевград 16.5% 20.0% Пазарджик 14.1% 16.6% Дупница n/a 16.5% Видин 10.6% 14.7% Димитровград n/a 12.0% Перник 26.7% 11.9% Асеновград n/a 11.3% Ямбол 4.6% 11.3% Сандански 16.2% 10.0%
В други градове равнището на ползване на цигари без български бандерол остава ниско – Добрич, Шумен, Стара Загора, Варна, Плевен.

Според проучването, през второто тримесечие на 2017 година делът на потреблениетo на цигари без български акцизен бандерол е на рекордно ниско равнище от 7%, което е намаляване с към 1% по отношение на същия интервал на предходната година. С това България се подрежда измежду отличниците в Европейски Съюз, на 8-ма позиция, измежду всички държави-членки, като изпреварва страни като Франция, Англия, Холандия, Германия и прилежаща Румъния.

Компаниите от тютюневата промишленост подчертаха , че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за локалния пазар са така наречен „ illicit whites “ – марки, които са основани за само да се продават нелегално и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните показват този вид противозаконни артикули като сериозен проблем.

За първи път бяха показани и данни от проучване на потреблението на незаконен нарязан тютюн. Според изследването, осъществено през четвъртото тримесечие на 2016 година в 15 страни в Европа, в България 74.6% от изпушения тютюн за ръчно стесняване на цигари у нас не е обложен с налози. Почти 100% от противозаконния рязан тютюн, използван в България, е насипен тютюн, който се продава на кг, опакован в пликове без етикет и отвън законните места за продажба. Загубите за страната в това проучване се прави оценка на почти на 124 млн. лв..

Компаниите, участващи в изследването, показаха задоволство от работата и напъните на държавните институции към казуса с противозаконната търговия с тютюневи произведения, както и към предвидимостта и стабилността на бизнес средата у нас. Те оцениха като най-важни фактори това, че тематиката е предпочитана за държавното управление, проявената политическа воля е на най-високо равнище и общата работа на институциите против противозаконните цигари и тютюн за пушене дава положителни резултати. Според фирмите от Инициативата данните от пазара и приходите от тютюнев данък демонстрират, че могат да бъдат реализирани още по-добри резултати против противозаконната търговия, както и че легалният пазар и фискални доходи имат още капацитет за растеж и изсветляване на бранша.

Премиерът господин Бойко Борисов, съобщи, че най-голямата черна маса пари, правещи корупция в страната, са от контрабандата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България.

„ Тези пари замърсяват цялата система “, сподели министър председателят. Той добави:

„ Тенденцията за понижаване на контрабандата е ясна и ще продължи. Тя е преференциална за страната, тъй като се цялостни бюджета. И тези резултати са от събирането на акциза от цигари, горива, алкохол… В момента сме на 120% от проекта за осъществяване за приходите. Колегите поставят много старания за понижаване на контрабандата на акцизни артикули. Мога да ви уверя, че в този момент сме в първата петица, само че ще влезем в тройката. Гарантирам на вложителите, че до идващите изследвания данните ще бъдат още по-добри – гоним към 100 милиарда БВП в страната. Колегите са спокойни, окуражени, и ще видите резултатите. “

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи следното:

„ От презентацията виждаме, че България съумява да охранява освен границите си, а и икономическите си ползи. Акцизът върху цигарите заема към 48 % от общия доход от акциза, който събираме и делът му евентуално ще нарасне поради нарастването на ставката от 1 януари идната година, до постигане на минималния размер от 90 евро на 1000 къса. Безспорно има още запаси и разгадавам на фирмите, които работят на българския пазар, да положат още старания, които са от съвместен интерес. Ще предложа на държавното управление позиция по изменение на евродирективата за постигане на минималните акцизни ставки в Европейски Съюз в сходство с изразената от промишлеността позиция. Имаме причини за това, макар, че може да се чака напън от Европейска комисия, обвързван с мярката за възстановяване на метода и качеството на живот и тежестта, която заболяванията, свързани с тютюнопушенето, оказват върху обществените системи в Европа “.

Министър Горанов изрази и удовлетворение, че честотата на изследванията ще бъде увеличена.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи, разгласи, че противодействието на контрабандата на акцизни артикули е приоритет на държавното управление и респективно – на Министерство на вътрешните работи, защото използването на схеми за контрабанда, митнически нарушавания и разпространяването на тютюневи произведения без заплатен данък нанасят на държавния бюджет вреди в изключително огромни размери от невнесени налози и такси.

Министър Радев показа с аудиторията и разбора на Министерство на вътрешните работи през първото шестмесечие на 2017 година, съгласно който се следи задържане на относително ниски равнища при разпространяването на цигари без акцизен бандерол на територията на страната.

„ В резултат на взаимните дейности на институциите, под управлението на Междуведомствения център за противопоставяне на контрабандата и надзор на придвижването на рискови артикули и товари към ГДБОП, през интервала януари- август 2017 година в страната ни са конфискувани 21 398 022 къса цигари – което е с 56,7% по-малко от конфискуваните цигари през същия интервал на 2016 г.; и 35 090 кг нарязан тютюн, или с 50,2% по-малко от същия интервал на 2016 година, уточни министър Радев. Само от структурите на Министерство на вътрешните работи за същия интервал са конфискувани 10 128 866 къса цигари и 20 156 кг тютюн, а предотвратените вреди за бюджета са 3 295 295 лева от конфискувани цигари и 5 333 724 лева от конфискуван нарязан тютюн. Най-големи количества цигари за интервала са конфискувани от ОДМВР Пловдив – 664 211 къса, Бургас – 541 923, Столична дирекция на вътрешните работи – 470 500, Пазарджик – 305 188, Хасково – 302 309, Варна – 249 142 и Видин – 239 050 къса. “, продължи своето изказване министър Валентин Радев.

Вътрешният министър се спря и на осъществените през годината две профилирани интернационалните интервенции с непознати партньорски служби - една на територията на европейски страни, в която българските служби участваха дружно с сътрудниците си от Румъния, с Гуардия Сивил- Испания и NCA и HMRC – Англия, и втора - взаимно с гръцките партньорски служби, като на гръцка територия бяха конфискувани 25 т недопечен тютюн и 350 хиляди кутии цигари (700 мастербокса).

Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор беше явен:

„ Резултатите на обединените старания на всички институции - прокуратурата, Национална агенция за приходите, Агенция Митници, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, демонстрират необратима наклонност за понижаване на контрабандния дял от цигарите. Премиерът съумя за направи единна заварка от тези институции, с помощта на което се получиха и тези резултати “.

Представителите на Инициативата подчертаха , че натискът от страна на държавното управление против нелегално предлаганите цигари и нарязан тютюн би трябвало да продължи в полза на потребителите, легалния бизнес и бюджетните доходи:

„ Убедени сме, че противозаконната търговия с тютюневи произведения ще продължи да бъде приоритет на държавното управление, защото това е основно за държавния бюджет и за законния бизнес, който генерира над 45% от всички акцизни приходи за фиска, както и че противозаконната търговия с цигари подхранва други форми на проведената престъпност. “
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР