Това става ясно от данни на МВРВсяка четвърта катастрофа през

...
Това става ясно от данни на МВРВсяка четвърта катастрофа през
Коментари Харесай

Всяка четвърта катастрофа през нощта е с участието на млад шофьор

Това излиза наяве от данни на Министерство на вътрешните работи

Всяка четвърта злополука през нощта е с присъединяване на водач със стаж под 2 години. Това излиза наяве от данни на Министерство на вътрешните работи. Общо за предходната година пътните катастрофи с присъединяване на млади водачи са 13% или 928, съобщи Нова тв.

За това на първо четене депутатите одобриха ограничавания за младите водачи, само че единствено за първата година. Промените в закона плануват възбрана те да карат сред 22.00 и 06.00 ч. Няма да могат да каратколипо-мощни от 120 конски сили. Намалява се и количеството алкохол, което може да са използвали. Вместо толеранса от 0,5 промила границата спада до 0,1. В момента единственото ограничаване за младите водачи е, че имат по-малко контролни точки - 26, а останалите 23 получават след 2 години.

Независимо какъв брой и какви законодателни промени бъдат направени, резултати няма да има, в случай че няма и дейно правосъдие - втова са уверени специалисти. И дефинираха като най-опасни водачите, които откакто вземат шофьорската си брошура, с години не се качват зад кормилото. Предвижда се глобите за нарушавания да се връчват електронно.

Вече взел теорията, на следващия ден Давид Георгиев би трябвало да отбрани наученото и на процедура. Тепърва обаче ще натрупа опит зад кормилото. Колкото по-често шофираш, толкоз по-уверен и ловък ще ставаш, счита Давид.

На първо четене народните представители одобриха и повишение на санкциите за шофиране без брошура.

„ Искаме да въведем следното: Ако минете на алено, да получите смс, че сте санкциониран ”, изясни Настимир Ананиев, зам.-председател на ПГ ПП-ДБ.

Най-съществен остава въпросът по какъв начин ще се събират наложените наказания. „ Най-добрият метод е електронното връчване. Работим в тази посока ”, добави Ананиев.

Според специалистите обаче, каквито и да е било законодателните промени няма да трансформират черната статистика, в случай че няма дейно правосъдие.

„ В последна сметка правенето на дейно законодателство, което не включва една единствена стъпка, отстраняването на корупцията е част от стъпките, с цел да спре войната по пътищата ”, твърди юрист Силвия Петкова.

„ Какво пречи на КАТ да изпращат по непрекъснат адрес фишове? Никой не го прави и споделяме, че имаме неплатени санкции. Ами хората би трябвало да си получат глобите, с цел да ги платят ”, изясни Красимир Георгиев, ръководител на Асоциация за подготовка на автомобилистите в България.

„ Министърът на вътрешните работи да инспектира КАТ и да се разбере какъв е казусът. Очевидно е, че при толкоз огромно количество нарушавания, администрацията не работи ”, юристът Александър Кашъмов.

Има и други оферти:

„ За да понижим жертвите на пътя, в градските сектори би трябвало са се понижи още скоростта ”, предложи Павел Жеков от Академията за безвредно майсторско шофиране.

„ Един праволинеен шофьорски курс, тежък изпит плюс надзор на пътя – това е решението ”, счита Красимир Георгиев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР