Това стана ясно от думите на министърът на икономиката Богдан

...
Това стана ясно от думите на министърът на икономиката Богдан
Коментари Харесай

Министър Богданов: От 1 ноември ще си купуваме по-евтино около 50...

Това стана ясно от думите на министърът на стопанската система Богдан Богданов пред bTV. 

" Въпреки че през последните месеци виждаме, че инфлацията продължава да понижава, а приходите порастват, имаме ясното схващане, че една основна част от обществото изпитва усложнения и по тази причина предприехме ограничения. Едната опция беше с избрани законодателни промени да има избрани предели. Тя към момента не е изцяло отхвърлена. Спряхме се на различен метод - тази самодейност, този път дружно с бизнеса. Това, което вършим, е един пакет от 9 продуктови групи, които да обзет всички нужни съставки за здравословен метод на живот ", изясни министър Богданов. 

Той дефинира диалозите с бизнеса като нелеки, само че към този момент има вериги, които са се съгласили. Целта е в самодейността да се включат и по-малки, районни вериги, а продуктите да не са единствено хранителни. 

" До огромна степен разговорът е бил относително усложнен досега. В тази верига на доставки има няколко разнообразни аргумента - от това дали веригите вършат свръхпечалби, дали казусът е в дистрибуторите, или производителите. Обръщаме внимание на потребителите. Базираме се и на правила. Досега диалозите са позитивни и огромна част от веригите приветстват напъните ни ", разяснява министърът.

" Те ще могат да оферират по 2-3 продукта от тези продуктови групи като всяка седмица ще избират и ще оферират на допустимо най-хубавата цена. Има значим аспект - тези артикули ще бъдат обозначени с избран знак - кошничка. Тези артикули ще са включени на седмична база в брошурите, ще може да види признака в магазина, а ще има и спомагателна нова страница на уеб страницата на министерството на стопанската система, където ще има спомагателна информация ", изясни още Богданов. 

Той увери, че участниците в самодейността няма да бъдат лимитирани да предложат и други артикули, няма да има и таван на надценката или цената. 

" Казваме по този начин: Ако вие желаете пазара да се развива на база на конкуренция, дано това да е базата на конкуренцията. Това изпитание не би трябвало да е за сметка на един или различен участник по веригата - всеки ще би трябвало да поеме ангажимент, че няма да ощетява другите участници във веригата на доставката ", изясни още Богданов. 

 

В отговор на въпрос дали ще се следи какво попада в тези потребителски кошници, има ли артикули с изминал период на валидност или заместващи артикули с по-ниско качество, Богданов съобщи - има Комисия за отбрана на потребителите, която си прави работата по две посоки и следи за общоприетите параметри на продуктите, нечиста сделка от участниците. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР