Това стана ясно от думите на министъра на околната среда

...
Това стана ясно от думите на министъра на околната среда
Коментари Харесай

Министър Сандов: Принудителното спиране на дейността на „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград остава в сила

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов на брифинг през днешния ден във връзка митинги на работещи в централата.

„ Предприятието е поискало да работи на по-нисък потенциал с претекста, че единствено по този начин могат да предотвратят нарушаванията, поради които на 21 април Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково наложи насилствената административна мярка за прекъсване на активността му. Отказваме, тъй като има неизпълнени остарели наставления и продължава да стои рискът още в първия ден на работата да сме в нарушаване “, съобщи министър Борислав Сандов.

В тази връзка той разяснява днешното решение на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, който осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния регион: „ Решението е предстоящо, защото България редовно неглижира наставления на Европейската комисия. Но не става дума единствено за юридически ангажимент – наднормените равнища на серен диоксид във въздуха водят до тежки здравословни проблеми на хората. Неслучайно в този регион има по-висока заболеваемост. А когато приказваме за горивните съоръжения, които са главен източник на серен диоксид, постоянно би трябвало преди всичко да имаме поради това, тъй като здравето не може да бъде сменено “.

Решението на Съда на Европейски Съюз е първо установително решение, само че на процедура по тази наказателна процедура следва Европейска комисия да наблюдава дали ние сме прекратили нарушаванията. В противоположен случай ще се насочи нов правосъден иск, който ще носи и финансови наказания за страната ни.

„ В Югоизточния регион попадат и други огромни горивни съоръжения, които основават риск. Второ решение може да не разреши България да работи на дерогация, а това значи затваряне на доста повече ТЕЦ-ове. Това би било доста тежко за към момента нереформираната енергийна система и забавеното извеждане от употреба на немодернизирани предприятия “, изясни още министър Борислав Сандов.

По мотив появила се в медиите информация за обновяване на активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ” в Димитровград, министърът съобщи изрично: „ Принудителното прекъсване на ТЕЦ-а остава в действие. Няма да позволи представители на предприятия да заплашват районни инспекции по околната среда. Ултиматуми за това, че протестиращи ще бъдат спрени, единствено в случай че ние пуснем предприятието, са безусловно неприемливи. Ние работим за съблюдаване на екологичното законодателство и се ръководим само от него. Аз ще не преставам да бъда поръчител за хората, които добросъвестно и по закон правят своята работа в системата на Министерството на околната среда и водите “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР