Това стана след решението на Съвета за сигурност на ООН,

...
Това стана след решението на Съвета за сигурност на ООН,
Коментари Харесай

Блинкън пред израелския министър на отбраната: САЩ се противопоставят на офанзива в Рафах

Това стана след решението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който одобри резолюция, призоваваща за " неотложно преустановяване на огъня " в Газа за свещения мюсюлмански месец рамазан, съобщи ДПА и Българска телеграфна агенция. Това е първата резолюция на Съвета, призната след близо шест месеца война в линията Газа.

Най-мощният орган на Организация на обединените нации изрази " дълбока угриженост по отношение на пагубната филантропична обстановка в линията Газа ". Той също по този начин упорства за неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници, държани от палестинската формация " Хамас ".

Съединените щати, които имат право на несъгласие, се въздържаха от гласуването в понеделник, като по този метод дадоха опция резолюцията да бъде призната. Останалите 14 членове на Съвета за сигурност гласоподаваха " за ".

Резолюцията, която е обвързваща според интернационалното право, в допълнение ускорява интернационалния напън върху страните в спора, а точно Израел и " Хамас ".

Блинкън е " удостоверил поддръжката на Съединени американски щати за обезпечаване на разгрома на " Хамас ", в това число в Рафах, само че още веднъж се е противопоставил на огромна сухопътна интервенция в Рафах ", се споделя в изказване на представителя на Държавния департамент Матю Милър.

Американският държавен секретар е " подчертал съществуването на други възможности на пълномащабна сухопътна инвазия, които биха подсигурили по-добре сигурността на Израел и биха защитили палестинските мирни жители ", добави представителят.

Срещата сред Блинкън и Галант се състоя през днешния ден във Вашингтон, откакто през вчерашния ден Израел анулира посещаване на делегация от високопоставени представители в американската столица.

Решението за анулацията на това посещаване беше взето в отговор на американското възпиране по време на вчерашното гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на резолюция, призоваваща за " неотложно преустановяване на огъня " в Газа - дефиниция, на която Съединени американски щати до момента постановяваха несъгласие, показва Агенция Франс Прес.

Междувременно " Хамас " упрекна Израел за неуспеха на договарянията за прекъсване на огъня в Газа

Палестинското ислямистко придвижване " Хамас " упрекна израелското държавно управление, че е " носи цялата отговорност " за неуспеха на досегашните договаряния за прекъсване на огъня в Газа, съпроводено от освобождение на заложници и пандизчии, съобщи Франс прес.

" Движението наскоро осведоми братята медиатори (Катар и Египет), че се придържа към своята позиция и визия, показани на 14 март. Но (израелската) окупация отхвърли да отговори на главните претенции на нашия народ и на нашата опозиция ", се споделя в изказване на " Хамас ".

" В резултат на това придвижването още веднъж декларира, че (израелският министър председател Бенямин) Нетаняху и неговото екстремистко държавно управление носят цялата отговорност за неуспеха на преговорните старания и за това, че до момента са попречили сключването на съглашение ", добави " Хамас ", без да афишира, че поставя край договарянията.

Групировката " Хамас ", която до момента настояваше за дефинитивно преустановяване на огъня в Газа преди размяната на израелски заложници с палестински пандизчии, промени позицията си на 14 март, като съобщи, че в този момент поддържа шестседмично помирение, включващо връщане на разселените палестинци по домовете им и " същинска " замяна на пандизчии, показва Ройтерс.

Страните медиатори - Съединени американски щати, Катар и Египет - от седмици водят договаряния за преустановяване на огъня след пет месеца и половина опустошителна война, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Хамас " приветства през вчерашния ден резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за " неотложно преустановяване на огъня " в Газа, и изрази " подготвеност " да стартира " неотложно " развой на замяна на заложници против пандизчии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР