Това сочи проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България

...
Това сочи проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България
Коментари Харесай

Българинът започна да плаща задълженията си

Това сочи изследване на Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ), като за първата половина на 2017 година той е 728 лева, до момента в който за същия интервал на 2016 година е бил 1104 лева

Данните са част от разбора на компанията за пазарни изследвания ИПСОС България по поръчка на АКАБГ и обгръща обработваните задължения от всички компании, членове на асоциацията, които към този момент съставляват към 80% от бранша.

За първи път от 2013 година, когато стартирахме своето пазарно изследване, отчитаме доста понижение на междинния размер на необслужваните отговорности при физическите лица. Това се случва на фона на усъвършенствана плащаемост и по-кратки периоди за покриване на забавени вноски, изясни Райна Миткова, ръководител на АКАБГ.

По думите й смяната в индикаторите се дължи на по-добрата макроикономическа картина и растежа на приходите в огромните градове на страната. Домакинствата още веднъж са оптимисти за бъдещите си приходи, което ги кара да встъпват в по-сериозни задължения, само че от време на време не съумяват в точния момент да изпълнят отговорностите си.

От друга страна кредиторите след рецесията от 2008 година не чакат ненужно и разпореждат на доста по-ранен стадий. Така броят на предоставените за събиране случаи нараства с 94% по отношение на първото полугодие на 2016 година

По данни на асоциацията има разбъркване в структурата на предоставените задължения за събиране. Банките още веднъж заемат първото място - 48% от всички задължения, обработвани от колекторските организации. Ютилити продуктите изместват телекомите и към този момент са 22% от всички. С бързи темпове нарастват и небанковите - бързи и стокови заеми.

Ютилити секторът употребява все по-интензивно услугите по събиране на отговорности., разяснява Александер Грилихес, зам.-председател на АКАБГ.

„ Считаме, че една от главните аргументи за това е общественият спор по тематиката, който докара до възстановяване на връзката снабдител - клиент и повишение на вниманието на потребителите още на стадий сключване на контракт ", разяснява той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР