Това сочат приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон.

...
Това сочат приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон.
Коментари Харесай

Парламентът ще контролира работата на антикоруционния орган

Това сочат признатите на второ четене текстове от Антикорупционния закон. Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, с цел да дават информация.

Комисията годишно до 31 март ще показва в Народното събрание отчет от активността си. В същия период отчетът ще се дава и на президента и на Министерски съвет, ще се разгласява и на интернет страницата на Комисията.

Секретарят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Филип Попов съобщи: „ Предвид метода на назначение и опцията за освобождение на членовете на Комисията контролът на Народното събрание се обезсмисля “.

В отговор депутатът от ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов уточни, че това е следващото неуместно изказване на опозицията.

"И 1/5 народни представители могат да желаят предварителното освобождение на член на комисията. Опозицията във всеки един миг може „ да желае главата “ на всеки член, това е демократично и не е инструмент в интерес на ръководещите “, разяснява той.

Членовете на антикорупционния орган се застраховат за застраховка „ Злополука “ и застраховка „ Живот “ при или във връзка осъществяване на служебните си отговорности за сметка на държавния бюджет, взеха решение още депутатите.

Според гласуваните текстове, информацията, която е станала известна на членовете на Комисията, както и на чиновниците в администрацията по инспекциите и производствата, свързани с отнемането на нелегално добито имущество, съставлява класифицирана информация.

При встъпването си в служба лицата, както и останалите чиновници в администрацията, подписват декларация, че няма да разгласяват информация.

Друг текст от закона гласи, че членовете на Комисията няма да носят имуществена отговорност за породени вреди при практикуване на предоставените им по този закон пълномощия, в случай че вредите са настъпили вследствие на закононарушение от общ темперамент.

Освен това членовете на антикорупционния орган ще пътуват гратис в градския превоз , а трудът им ще се зачита за първа категория.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР