Това сочат данните, предоставени на Телеграф“ от БДЖ. Според данните

...
Това сочат данните, предоставени на Телеграф“ от БДЖ. Според данните
Коментари Харесай

Пътническите влакове в България навъртяха 10 месеца закъснение за една година

Това сочат данните, предоставени на „ Телеграф “ от БДЖ.

Според данните общото време генерирани закъснения за всички влакове при идване в последна гара през предходната година е било 440 126 минути, което се равнява на над 305 дни. При над 200 000 влака годишно у нас междинното забавяне е 2.2 минути на комбинация за постигане в последна гара. Тенденция в закъсненията не може да се улови, защото през 2019 година те са били доста повече - над 500 000 минути. През 2020 година пък в годината на най-големи ограничавания поради пандемията и понижен брой на пасажерите и понижаване на вагоните в композициите закъсненията са били доста по-малко - 373 734 минути.

Скорост

Интересно събитие се открива за закъсненията съгласно типа на влака, добавя Dnes.bg.  Закъсненията на бързите влакове са доста по-малко от тези на пътническите - 137 000 минути по отношение на 288 000 минути. Това е обяснимо, тъй като бързите влакове у нас са доста по-малко от пътническите (б.р. - пътническите влакове стопират на всяка гара и спирка, а бързите единствено на ключовите), изясняват специалисти. Впечатляващата разлика идва при междинното забавяне. Оказва се, че бързите влакове у нас са по-бавните, защото в последна гара идват приблизително с 4.6 минути по-късно от разписанието. В същото време междинното забавяне при селските и работническите влакове е единствено 1.6 минути на комбинация.

Причини

Според анализите на БДЖ влаковете закъсняват по три съществени аргументи - поради повреди в локомотивите, поради проблеми с железопътната линия и по така наречен външни аргументи. Закъсненията поради строшен локомотив се получават поради остарелия тягов преносим състав на БДЖ, който макар частичното възобновяване въпреки всичко остава в главната си част създаден през соца. Затова и повредите на локомотивите по време на придвижване остават чести. „ Голяма част от преносимия състав, с който сдружението разполага, е доста амортизиран, което от своя страна води до чести повреди и респективно до доста понижение на предстоящата надеждност “, признават от сдружението.

Ремонти

Закъсненията поради жп линията са поради поправки, поради които се вкарват краткотрайни ограничавания на скоростта в избрани сектори. Тук влизат и всички изключителни условия като срутване на скални маси върху стоманения път, спиране на зареждането в контактната мрежа, замръзвания, снегонавявания или извити поради лятната горещина релси. Сред „ външните “ аргументи пък са произшествия на жп прелезите с нелегално преминаващи МПС, както и опитите за самоубийство, поради които влаковете престояват на местопроизшествието, до момента в който следствените органи работят.

Участъци

Закъснения през 2021 година са били отмерено разпределени по всички линии в цялата железопътна мрежа. Открояват се закъсненията през летния интервал от годината, когато се вкарват ограничавания в скоростта на влаковете заради високите температури и нагряването на жп релсите, което води до заплаха от дерайлиране.

Мерки

От БДЖ осведомят, че са подхванали дейности за ускорение на ремонтите по локомотивите, както и че търсят спомагателен преносим състав. Оттам признават, че контракти за ремонт с външни реализатори се бавят, поради което внезапно понижаване на закъсненията не може да се чака. Разглеждат се благоприятни условия за оповестяване и на други процедури за ремонт на преносимия състав, с който сдружението разполага, за неговото възобновяване и рационализация, изясняват още от единствения у нас пътнически жп транспортьор.

Немските ханове понижили повредите с 10%

Пускането в употреба на нов тягов преносим състав оказва доста въздействие върху намаляването на закъсненията главно провокирани от спешни повреди на локомотиви, защото при обслужването на бързи влакове с нови локомотиви вероятността от пораждане на някаква техническа нередовност е минимална, споделят от БДЖ. Конкретно новите немските локомотиви „ Сименс Смартрон “, които бяха кръстени на имената на български владетели, са понижили закъсненията заради щета в тяговия състав с 10 % на годишна база след въвеждането си в употреба. През 2022 година резултатът за понижаване на закъсненията се чака да бъде още по-голям, защото за първите три месеца на годината графикът за придвижване на влаковете се извършва на 95,47%. За съпоставяне през цялата 2021 година осъществяването е било на 91,72 %.

Връщат парите, в случай че чакаме над 30 мин. в първа гара

При пътешестване с трен на територията на България пасажерът има право да върне закупения билет при забавяне на влака над 30 минути от начална гара или по част от маршрута след предстоящо забавяне на повече от 60 минути. В тези случаи на клиентите се възвръща цялата сума за закупения билет. При пътешестване с интернационален трен напълно на територията на страни членки на Европейски Съюз клиентът може да получи обезщетение в размер на 25 % от цената на билета за забавяне от 60 до 119 минути и 50 % от цената на билета за забавяне, равно на или превишаващо 120 минути. Минималната сума, която може да се изплати като обезщетение е равностойността на 4.00 евро. В тези случаи пасажерите би трябвало да подадат документално заявление за обезщетение и възобновяване на сума. Обезщетение или възобновяване на сума не се изплаща в случай че клиента е бил осведомен за закъснението преди закупуване на билета или в случай че закъснението е по-малко от 60 минути.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР