Това ще създаде икономика, която ще се освободи от зависимостта

...
Това ще създаде икономика, която ще се освободи от зависимостта
Коментари Харесай

Ердоган с ново шокиращо изявление: Лихвите ще падат още, икономиката ще процъфти

Това ще сътвори стопанска система, която ще се освободи от зависимостта от кратковременен задграничен кеш и ще се трансформира в такава, която процъфтява с помощта на локалното произвеждане и износа, даде обещание той, представен от  Bloomberg.

По-евтините пари ще подтикват производството, ще основат работни места и ще забавят потребителската инфлация, която сега е 4 пъти по-висока от формалната цел от 5%, а валутата вероятно ще укрепне, съобщи Ердоган в изявление за телевизия TRT.

Лирата се срина до рекордно ниско равнище след мненията на Ердоган, поевтинявайки с 8,1% до 13,9519 лири за $. Тя се възвърне отчасти от този спад и се търгуваше с растеж от 0,3% към 11:00 ч. локално време в Истанбул, съобщи инвееститор.бг.

Турция няма да се пробва да притегли финансови потоци, които оставят стопанската система на милостта на „ горещите пари “ или вложения, които бързо могат да бъдат оттеглени, съобщи Ердоган. Неговите обещания слагат турската централна банка в неловко състояние, защото централните банкери обявиха, че ще оценят преустановяване на намаляването на лихвите още през декември. Въпреки това турската лира изгуби съвсем 28% от цената си, откогато банката стартира настоящия си цикъл на разхлабване през септември и намали главната рента с 4 пр.п. до 15%.

„ Страната ни към този момент стигна до точката на спиране на този циничен кръг и няма връщане обратно “, сподели Ердоган.

Ценови шокове

Ердоган разкри най-новата си политическа позиция доскоро повече от седмица, настоявайки за по-ниски лихви, с цел да се подтиква бързо растежът и да се съживи замиращата му известност преди изборите през 2023 година

Настояването му за по-ниски разноски за заеми не е нещо ново за турския президент, чието изказване, че по-евтините пари забавят инфлацията, опонира на обичайна стопанска система. Генерирането на напредък с помощта на кредитирането преди избори е сработвало за него в предишното.

Натрупващото се влияние от тази политика, възходящото неравноправие в приходите и вредите от Covid-19 значат, че евентуалните обществени разноски са доста по-големи този път. Ценовите шокове вследствие на поевтиняването на лирата вършат живота по-скъп в страната с население от 84 млн. души.

Продължаването на остарели политики, учредени на „ неправилни “ предпоставки, единствено би изострило тези проблеми, сподели Ердоган.

„ Политиката на високи лихвени проценти, наложена върху нас, не е нов феномен “, съобщи той. „ Това е модел, който унищожава локалното произвеждане и прави структурната инфлация непрекъсната, увеличавайки индустриалните разноски. Слагаме завършек на тази серпантина “.

Правителството работи по две стратегии за поддръжка, целящи да основат 50 хиляди нови работни места, с цел да се смекчат краткосрочните съмнения, съобщи турският президент.

Частните компании ще получат 50 милиарда лири (3,7 милиарда долара) под формата на нови заеми по една от стратегиите, подкрепени от фонда за гарантиране на заемите. Лихвените проценти по заемите ще бъдат с до 7% по-ниски по отношение на пазарните равнища, което ще способства за предстоящ растеж от 10% на брутния вътрешен артикул тази година, сподели още Ердоган.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР