Това ще е ИИ, обучен върху данни, специфични за финансовите

...
Това ще е ИИ, обучен върху данни, специфични за финансовите
Коментари Харесай

BloombergGPT: Bloomberg пуска собствен модел с изкуствен интелект насочен към финансовия пазар

Това ще е ИИ, подготвен върху данни, характерни за финансовите пазари

Емил Василев преди 49 секунди 1 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Маринов - 19:03 | 31.03.2023

Да, смарт телефонът ви потвърдено ви подслушва, само че има метод да го спрете

IT НовиниДаниел Десподов - 11:24 | 02.04.2023

Още един опит за решаването на популярния абсурд на Хокинг

IT НовиниЕмил Василев - 16:30 | 31.03.2023

Турция показа изтребителя от последващо потомство „ TF-X “ и стелт дрона „ Anka-3 “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Bloomberg разгласи проектите си за създаване и внедряване на BloombergGPT – широкомащабен генеративен модел на изкуствен интелект (AI) за финансовата промишленост. Специфичният за региона огромен езиков модел (LLM) ще е кадърен да подкрепя доста задания за обработка на натурален език (NLP) във финансовия бранш, се споделя в известие за пресата.

Появата на ChatGPT провокира голям интерес, като фирмите се втурнаха да го внедряват бързо в своите процеси и артикули. Компании като Microsoft бяха отпред в прибавянето на принадлежности с ИИ към съществуващите си приложения, до момента в който други създадоха лични принадлежности в поддръжка на своите условия.

Bloomberg, която значително е известна като медийна организация предлага също по този начин финансов програмен продукт и корпоративни приложения за финансови организации, а новият ѝ модел с ИИ има за цел да помогне на клиентите ѝ да отключат новите благоприятни условия, които са разполагаем с Bloomberg.

Какво ще може да прави BloombergGPT?

От основаването си през 1981 година Bloomberg събира и поддържа данни под формата на документи на финансов език. Според известието за пресата компанията употребява ИИ, машинно образование (ML) и технологии за обработка на натурален език (NLP) на финансовите пазари повече от десетилетие.

С повишаването на известността на огромните езикови модели, откривателите на компанията са търсили способи за образование на модел, който да комбинира финансови данни с набори от данни с общо предопределение. Групата за артикули и проучвания в региона на ML си сътрудничи с екипа за инженеринг на изкуствения разсъдък, с цел да се възползва от финансовите данни, които компанията е събирала в продължение на повече от 40 години.

Екипът сформира набор от данни с 363 милиарда признака, употребявайки финансови документи на британски език, който беше допълнен с обществен набор от данни с 345 милиарда признака, с цел да се сътвори голям набор от данни за образование, състоящ се от над 700 милиарда признака.

Оттук екипът образова модел на езика на причинно-следствените връзки с 50 милиарда параметри, който е валидиран на съществуващи характерни за финансите примери на NLP, както и на набор от вътрешни примери, които Bloomberg употребява. Освен това езиковият модел беше валидиран и на известни NLP бенчмаркове с общо предопределение.

Установено е, че BloombergGPT се оправя по-добре от съществуващите отворени модели с сходен размер с финансови задания, като в същото време се показва наедно, в случай че не и по-добре, от общите NLP примери, се прибавя в известието за пресата.

Bloomberg желае да употребява създадения модел, характерен за региона, с цел да оказва помощ на своите клиенти при решаването на финансови задания, като да вземем за пример разбор на настроенията, различаване на именувани същности, подредба на вести и отговаряне на въпроси. Освен това се чака моделът да разкрие нови благоприятни условия посредством пресяване на големи количества данни, налични в нейния програмен продукт Terminal, който се употребява за наблюдаване и разбор на данни за финансовите пазари.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР