Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм

...
Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм
Коментари Харесай

Мая Манолова видя тежка драма в Бобов дол

" Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, подготвена съм да прекарам колкото време е належащо, с цел да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. " Това съобщи пред Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова във връзка със съкращаването на 400 миньори от мини " Бобов дол ".

По думите на омбудсмана след съкращаването на миньорите ще зародят големи проблеми с тяхното пенсиониране през идната една година. За това Манолова желае да набележи ограничения дружно с миньорите, посредством които те да бъдат подкрепени при идното редуциране в рудник " Бобов дол ".

Според Манолова би трябвало да се търсят благоприятни условия за пренасочването на служащите от " Бобов дол " в други рудници. Можело и да се търсят благоприятни условия за ангажиране на Агенцията по заетостта за преквалифициране на миньорите.

Манолова разяснява и проблемите с черешопроизводителите в страната. Според публичния бранител прекупвачите на продукцията извиват ръцете на производителите с ниската цена за изкупуване. По думите на Манолова в този развой продължава да има две страни - " могъщ против зависещ ".

" Цената 60 ст. за кг е наложена цена с извити ръце, това не е пазарна цена. Изходът е сдружаване на черешопроизводителите ", безапелационна е Манолова.
Според нея обединяването на земеделците и поддръжката на страната са единствените метод да се защитят ползите на черешопроизводителите. Нужна е поддръжка за всички, които желаят да влагат в преправяне, прикани още Манолова.

Омбудсманът през днешния ден провежда приемна в Кюстендил, където ще изслуша сигналите на локалните и ще се осведоми за проблемите на черешопроизводителите.
Манолова работи за координирани дейности с министерството на земеделието. Тя уточни и че има уверението на Министерството на земеделието, че тази година, когато се регистрира свръхпроизводство, производителите още веднъж ще получат поддръжката на ведомството. Миналата година, когато се наблюдаваше неприятна годишна продукция, производителите бяха подкрепени със дотации по de minimis.

Относно проблемите на родителите на деца с увреждания Манолова разяснява: " Тези хора са герои, те се грижат за децата си с минимална поддръжка от институциите в България и все пак - не се отхвърлят. 2 години моят екип работи дружно с тях за приемане на Закон за персоналната помощ, който да регламентира по обективен метод асистентската грижа. Ние сме изработили законопроект, работим по него повече от 1 година. Основните положения са свързани с нуждата на един човек с увреждания от персонална помощ да се преценя след самостоятелна оценка. В момента парите се раздават на калпак. "
В тази връзка Манолова прикани да се приключи плановия принцип в асистентската грижа, тъй като няма резистентност. По думите ѝ индивидът с увреждане самичък би трябвало да може самичък да избере своя помощник, както и да уточни от какво тъкмо подпомагане има потребност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР