Това ще апокалиптичен удар за Путин, който той няма да

...
Това ще апокалиптичен удар за Путин, който той няма да
Коментари Харесай

Украйна може да освободи всичките си територии, ако получи необходимото въоръжение

Това ще апокалиптичен удар за Путин, който той няма да може да понесе, споделя военният специалист

Генералът-лейтенант от запаса Аню Ангелов е на 79 година Един от най-големите военно-политически специалисти у нас. Учил е във Военната академия „ Г. С. Раковски “ оперативно и стратегическо управление на въоръжените сили. Специализирал е в Академията на Генералния щаб на въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики в Москва в интервала 1982 – 1984 година Бил е пълководец на бригада, шеф щаб и командващ противовъздушната защита на Сухопътни войски, заместник-началник на Генералния щаб на БА, аташе по защитата във Англия, шеф на Военна академия „ Г.С. Раковски “. След пенсионирането си за малко е шеф „ Планиране “ в Министерството на защитата, след което навлиза в политиката - става министър на защитата в интервала 2010 – 2013 година А след това е консултант на Бойко Борисов в идващите му два премиерски мандата. Потърсихме Аню Ангелов за коментар на последния процес на войната на Русия в Украйна.

- Ген. Ангелов, какъв брой сериозен е обратът във войната след контраофанзивата на украинците?

- Това контранастъпление демонстрира една зрялост в стратегическото мислене на военното командване на украинските въоръжени сили. То, естествено, е основано и на резултатите от разузнаването - личното и на сътрудниците. Всъщност, става известно, че съветските войски не са били издигнати за защита. Те са очаквали запаси, с цел да стартират нахлуване към Славянск и Харков. Това е било употребявано доста кадърно от украинците и те стартират контранастъпление. Пробиват една от позициите заради обстоятелството, че други отбранителни позиции няма, т.е. там не е издигната защитата, както, примерно, на херсонското направление. Бързо настъпват, овладяват по линията Купянск, Изюм пред Лиман и по този начин реализират един голям триумф за украинските въоръжени сили и огромен удар по имиджа на съветското военно командване и на съветските войски. Естествено, във война е доста значимо да се закрепи триумфът. В този случай съгласно мен военното командване на Украйна ще вземе решение да закрепи позиции към Купянск и Изюм и на тази основа да сътвори нови запаси, с които вероятно да продължи настъплението към Луганск и Донецк. Въпреки че с разследващи диверсионни групи те биха могли да работят и в този момент в това направление. Т.е. всепризнат е фактът, че това е една добра победа, само че да приказваме за цялостен поврат във войната към момента е рано.

- Как украинците съумяха с контраофанзивата и какво да чакаме от руснаците?

- Според мен тук имаше една стратегическа изненада. Всички запаси на съветското командване се придвижваха към Херсон и в действителност тази стратегическа изненада докара до успеха на украинците на север и североизток. Сигурен съм, че украинското командване си дава действителна сметка за опциите, към момента, на Руската федерация за попълване с запаси и с въоръжение и техника. Въпреки че руснаците изоставиха много огромно количество въоръжение и техника, измъквайки се, т.е. бягайки. За първи път ще се вкара нов термин във войната – стратегическо прегрупиране посредством бягство. Това направиха съветските войски в това направление към украинско-руската граница. И в действителност в този момент ще се чака да се образуват нови запаси и вероятно съветските войски да нанесат контраудар, с цел да си възвърнат ненапълно това, което те изгубиха. Но пък украинското командване не спи и съгласно мен то ще затегне защитата на този рубеж, до който са стигнали – държавната граница с Русия, Купянск и Изюм.

- Може ли Украйна да си върне всички територии, в това число и Крим?

- Разбира се, че може, в случай че вероятно те получат нужното въоръжение – тежко въоръжение, средства за противовъздушна защита и по-скоро - за противоракетна защита. Едва в този момент германците споделиха, че през септември ще им доставят IRIS - съвременна система за противоракетна защита. Американците също дават обещание, само че към момента не са доставили ATACMS (Аrmy Tactical Missile System) – тя употребява оперативно-тактически реактивни снаряди с отдалеченост на деяние 380 км и повече. Така че в случай че се сътвори, жестоко казано, подобен паритет сред въоръжението и техниката на съветските въоръжени сили и на украинските въоръжени сили благодарение на техните сътрудници, тогава може да се чака и триумф по освобождението на първо място и първо на Луганска и Донецка област, както естествено и на Херсон. Така че Крим да остане вероятно за 2023 година Според мен по този начин наподобяват нещата.

- Т.е. Вие не предвиждате неотдавнашен завършек на военните дейности?

- Не. Ако деликатно прочетете публикацията на ген. Залужни, който е командващ украинските въоръжени сили, ще видите, че при изискване че има подобен паритет, командването на украинските въоръжени сили смятат, че някъде в средата или лятото на 2023 година може да се завърши тази война. Но освен това изискване – че има паритет на въоръжението и техниката. Сега евентуално следва офанзива към Херсон. По данни на английското разузнаване към този момент има обособени батальонни командири от западния бряг на Днепър на към 15-20 хиляди души съветски войски, които са поискали среща с представители на украинските въоръжени сили вероятно за предаване в плен. Защото те са в „ чувал “. Това е една огромна формация. Ако това се случи, ще има плацдарм за нахлуване към Херсон. Т.е. идващият удар може да се чака към Херсон, който до момента беше употребен като маньовър за похищение. Там щеше да има контранастъпление, само че в действителност контранастъплението се оказа в Харковското направление. Затова приписвам в действителност огромно почитание към стратегическото мислене на тези, които стоят отпред на Украйна и като политическо управление, и като военното управление.

- Един малко по-политически въпрос: застрашена ли е властта на съветския президент Владимир Путин?

- Не съм сигурен кой въпрос е политически и кой – боен. Така, да вземем за пример, сега има един проблем, който украинците следва да решат с сътрудниците. Руски войски отстъпиха отвъд границата на Руската федерация, само че те последователно ще натрупат сили, като доведат нови попълнения. Това ще им даде опция да нанесат и контраудар. Затова е належащо да се нанасят удари и на територията на Руската федерация. Това зависи от три неща. Първо, от военна позиция това е безусловно целесъобразно. От позиция на интернационалното право, също е безусловно опрадвано. Въпросът е политически: дали украинското политическо управление, дружно с тези страни, които го поддържат – главно Съединени американски щати, Англия, ненапълно Германия и така нататък, ще се съгласят да се нанасят такива удари. Но такива са нужни.

Що касае до Путин, значимо е по какъв начин се възприема пропагандата от съзнателното съветско население. Дали публичното мнение може да се преобърне някак си. Сега на изборите в Русия имаше доста бюлетини, надраскани с надписи като да вземем за пример „ Отивай си, Путин “ и така нататък Предстои да забележим, само че неизбежно една победа на Украйна и връщане към границите от 1991 година в Донбас и Херсон и възможното връщане на Крим ще е един апокалиптичен удар за Путин. Просто това ще е удар, който той няма да може да понесе. Както, несъмнено, и неговото обграждане.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР