Това се случва в първия работен ден, след като в

...
Това се случва в първия работен ден, след като в
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР Живко Коцев излезе в болничен след скандалите с оставката и ОПГ

Това се случва в първия работен ден, откакто в медиите и обществените мрежи, на които той е сниман с обвинените за ОПГ дружно с шефа на Агенция " Митници " Петя Банкова татко и наследник Стефан и Мартин Димитрови, посочени като хора на контрабандиста Никола Николов-Паскал.

На една от тях основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който подаде оставка, а ден по-късно я оттгели, театралничи със безценен часовник. На фрагмента, сниман на задната седалка на автомобил, Коцев е в компанията на някогашния министър на туризма Николина Ангелкова. Друга фотография демонстрира двамата в компанията на Стефан Димитров на летище София.

Фотосите излязоха часове, откакто в правосъдна зала  за СРС-та и свидетелски показания, които уличават оставената в ареста Банкова във връзки със Стефан Димитров и татко му, посочени за близки на оповестения за търсене цигарен необут Паскал.

Също през днешния ден министър председателят в оставка по случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. " Факти и условия, станали известни на акад. Николай Денков при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател на Република България, пораждат основателни подозрения за възможното осъществяване на закононарушение от страна на и.ф. основен прокурор господин Борислав Сарафов ", обявиха от Министерски съвет.

Денков, който преди дни излезе на брифинг дружно с Коцев, и разгласи, че върху висшият служител на реда е оказван напън и няма да одобри оставката му, за което е уведомил и президента Радев, през днешния ден се обърна публично и към министъра на правораздаването Атанас Славов. " По данни на господин Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Г-н Коцев декларира, че е бил застрашен, че в случай че не подаде оставка, ще бъде притеглен като обвинен за тежко закононарушение и арестуван под стража ", съобщи министър председателят в оставка. 

Скрийншот: bTV

Малко по-късно министърът на правораздаването изиска от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) осъществяване на цялостна инспекция за определяне на обстоятелствата, и вероятно осъществяване на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България. Славов упорства за инспекция и вероятно търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по проблема " Коцев ", оповестиха от пресцентъра на ведомството.

В искане до ВПС, Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и председателстващата Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС арбитър Галина Захарова, правосъдният министър в оставка упорства да се извърши " цялостна, справедлива и всестранна инспекция на твърдяните обстоятелства и условия за оказван напън върху основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев да подаде оставка ".

Искането се основава на получено в Министерството на правораздаването писмо от премиера в оставка Николай Денков, в което " се съдържа информация и се сочат условия за осъществено нарушаване на служебните отговорности от административни ръководители в Прокуратурата на Република България ", се показва в известието.

Конкретно министър Славов цитира декларираното от Живко Коцев в отчет до премиера Денков, че на 3 април му е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Натискът, съгласно Коцев, е бил извършен от изпълняващия функционалностите (и.ф.) основен прокурор Борислав Сарафов, с присъединяване на административния началник на СГП прокурор Илиана Кирилова, в наличието на нейния заместител Христо Кръстев и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР