Това се случи вчера вечерта в Дипломатическия клуб в Букурещ

...
Това се случи вчера вечерта в Дипломатическия клуб в Букурещ
Коментари Харесай

Областният управител на Русе се срещна с представители на българската диаспора в Румъния

Това се случи през вчерашния ден вечерта в Дипломатическия клуб в Букурещ по време на банкет, проведен от българското посолство в северната ни съседка.

Там Станев поздрави сънародниците ни по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. „ Благодаря ви, че където и да се намирате по света, пазите нашия език, обичай, просвета и писменост. Те ни сплотяват и ни дефинират като едно цяло, без значение на какъв брой километри сме един от различен “, сподели Станев. „ Имайте смелостта да отстоявате духовната и книжовната ни независимост, тъй като тя е най-яркият симптом на българската народностна еднаквост. Нека бъдем горди с предишното си, само че и да не забравяме, че нашите дейности са тези, които би трябвало да продължат да служат на идващите генерации като честен ориентир в съхраняването на българщината и градежа на европейската цивилизация “, добави още регионалният шеф.

Събитието бе намерено от посланика на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, а измежду формалните посетители бяха още Русенският митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, Видинският митрополит дядо Данаил, заместник-кметът по филантропични действия на Община Русе Енчо Енчев, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, както и изпълнителният шеф на „ Еврорегион Данубис “ Лили Ганчева. Специални посетители бяха още ръководителят на Демократично българско обединяване в Румъния Лука Велчов, както и българският народен представител, представляващ българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков.

„ Кирилицата е едно от доста свързващи звена сред България и Румъния. Свързва ни близка историческа орис. Свързва ни историческата горделивост. Днес най-силното свързващо звено сред България и Румъния са европейския дух и европейските полезности “, съобщи Н. Пр. Радко Влайков и благодари особено на румънската страна за европейския метод и отношение към българското национално малцинство. Посланик Влайков означи и дейните старания и откритата позиция на Георги Наков, които са от значителен принос за ситуацията на българското национално малцинство и съобщи, че неговата активност е от извънредно значение за развиването на връзките сред България и Румъния.

„ През вековете поривът към мотото „ Народността не пада там дето знанието живей “ запази българската нация, през столетията ние следвахме образеца на Светите братя Кирил и Методий и техните първоучители и съумяхме да запазим своята национална еднаквост и възприятие за европейска принадлежност. Горди сме, че принесохме и утвърдихме кирилицата като трета публична писменост в Европейски Съюз “, сподели още дипломатът.

Не на последно място Н. Пр. Радко Влайков благодари на българската диаспора и на всички модерни будители. Той насочи и зов да обичаме и съхраняваме и отсега нататък българския език и просвета.

В дипломатическия клуб се състоя и празничен концерт. Началото на програмата бе сложено с зрелище на деца от Българското неделно учебно заведение „ Йордан Йовков “ към посолството с преподаватели Виолета Пикова и Надежда Кула. Ансамбъл „ Хоро “ на Асоциацията „ Българска наслада “ от село Бълени Сърби се изяви с две български хора – „ Малесеввка “ и „ Дайчово хоро “, както и с песента „ Що имали шанс, Стамена “ в осъществяване на една от солистките на ансамбъла – Бианка Матей. По време на концерта председателката на сдружение „ Единство “ Теодора Карпуз от Констанца разчувства всички с песента „ Ако зажалиш някой ден “. Ансамбъл „ Славяк “ (Славейче) на филиала в Тимишоара на Съюза на банатските българи в Румъния показа шопска сюита. В празника се включи и част от отбор „ Босилче “ на Асоциацията на българите от Търговище „ Заедно “. Децата, които са четвърта генерация танцьори, предадоха на гостите насладата на българските танци, облечени в носии, наследени от бабите и дядовците им, изтъкани преди повече от век.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР