Това се случи точно в деня на официалното откриване на

...
Това се случи точно в деня на официалното откриване на
Коментари Харесай

Журналист се закани да съди Павлова за клевета в Белгия

Това се случи тъкмо в деня на формалното разкриване на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз.

Готев разгласи, че повода са думи на Павлова пред група задгранични публицисти в София - че неговият уебсайт BulgarianPresidency.eu е пропагандатор на "фалшиви вести " и "слово на омразата ".

"След консултация с адвокати мога да изправя Павлова пред белгийски съд (не пред български) за клюка. Аз съм също белгийски жител (освен български - б.р.), моят уебсайт оперира от Белгия и считам нейните изказвания за увреждащи моята работа ", съобщи той в уеб страницата .

В него Готев споделя по какъв начин тази заран Лиляна Павлова се е срещнала с група от 56 публицисти, поканени да отразят откриването на българското председателство. Повечето от тях са негови читатели и са му се обаждали във връзка изявления.

Запитана от финландския публицист Пека Миканен какво мисли за уеб страницата и за неприятния облик на България в медийната независимост, тя дала отговор, че даже не желае да приказва за него, тъй като популяризира "слово на омразата " (‘hate speech’) и "фалшиви вести " (‘fake news’), а основателят на уеб страницата работел "срещу своята страна " ( “against his country”).

"Това не е формалният уебсайт на председателството. Този уебсайт, макар че дублира името на българското председателство, не трябва да се взема поради, когато се отразява националната позиция, по който и да е въпрос. Мисля, че няма потребност да даваме публичност. Свободата на медиите не значи, че би трябвало да позволяваме тирада на омразата или подправени вести ", е декларирала още Павлова, без да конкретизира.

Сайтът е основан през есента на предходната година Готев, който е зам.-главен редактор на основаната в Брюксел медия Euractiv.

"Моята цел е да запълня, доколкото е допустимо, потребността от свободна и самостоятелна публицистика за председателството и за България като цяло. Аз не върша това самичък, защото трима други български публицисти дават своя принос от София. Аз "не работя против страната си ", а й послужвам, което считам за собствен дълг като публицист и жител ", разяснява той.

Междувременно министър Павлова разяснява и 9-те митинга, които се организират през днешния ден в София.

"Дали няма малко да се припокрият и взаимоизядат ? Има го и този вид. Но щом желаят да стачкуват, дано. Дано Европа успее да разграничи кой митинг защо е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп ", съобщи тя.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР