Това се случи днес по време на инспекция на острова

...
Това се случи днес по време на инспекция на острова
Коментари Харесай

Министър Минеков: Ще превърнем остров ”Св. св. Кирик и Юлита” в световен център на изкуствата

Това се случи през днешния ден по време на ревизия на острова край Созопол, която министърът на културата направи дружно с кмета на града Тихомир Янакиев и регионалния шеф на Бургас Мария Нейкова. На място министър Минеков установи, че островът се намира в извънредно тежко положение, а постройките на бившето военноморско учебно заведение и казармите там тънат в съсипия. Проектът по обновяването на острова отлежаваше с години, заради липса на финансиране, само че в този момент работата по него е възобновена, оповестиха от пресцентъра на министерството. 

 

„ Идеята остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ да стане музей, европейски и международен център, в който да има музей на археологията и актуалното изкуство, е от години. Проектът е прелестен, само че до момента по него нищо не е свършено “, осведоми по време на инспекцията си на място министър Минеков. Той напомни, че през мандата си като министър на културата още предходната година е възобновил договарянията в търсене на финансова поддръжка.

 

„ Със започването си като министър се върнах към тези положителни планове. Съжалявам, че шест месеца бяха пропуснати “, показа министър Минеков и уточни, че към този момент е разговарял с кмета на Созопол, с представители на американска фондация, с посланика на ОАЕ у нас, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, като с ОАЕ напълно скоро следва и подписването на Меморандум за съдействие. Министър Минеков уточни, че планът, който е от преди 11 година, е заслужен и всичко написано в него е допустимо и осъществимо за реализацията на този международен център, който ще работи целогодишно.

 

„ Имаме заричане за помощ освен от ЮНЕСКО, само че ЮНЕСКО е в непрестанен контакт с фондации, които подкрепят сходен тип културно завещание и неговото консервиране и възстановяване “, разясни министърът на културата. Допълни, че финансиране на плана се търси и от още няколко разнообразни източника, в това число и от европейските фондове по програмата за районно развиване. По думите на министър Минеков най-важното е да стартират на място незабавни дейности. Във връзка с това министър Минеков заяви, че от Министерството на културата са отпуснати спешни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско учебно заведение.

 

От своя страна регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова уточни, че планът е от значително значение и на локално равнище, само че общината сама не разполага с този голям запас, нужен за реализирането му. „ Общината има предпочитание да стопанисва тук част от вълнолома, с цел да може, до момента в който вървят тези реставрационни и други действия, общината да влага средства и да се случват редом нещата “, разяснява регионалният шеф Нейкова, която получи цялостна поддръжка от министър Минеков.

 

Министър Минеков заяви още, че по плана към този момент са осъществени теренни изследвания, както е направено и проучване на постройките, само че към момента се пресмята какъв брой тъкмо средства ще са нужни за цялостната реализация на плана за превръщането на о-в „ Св. св. Кирик и Юлита “ в музей и европейски и международен център на изкуствата.

 

„ Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е допустимо без непозната помощ “, уточни министърът на културата Велислав Минеков.

 

Тази вечер министър Минеков ще участва на формалното разкриване на празниците на изкуствата „ Аполония “, подкрепени от Министерството на културата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР