Това се разбира от постановеното на 19 октомври 2021 година

...
Това се разбира от постановеното на 19 октомври 2021 година
Коментари Харесай

Уволнена заради критики към Борисов, Цветанов и ВСС съдийка осъди България в Страсбург

Това се схваща от постановеното на 19 октомври 2021 година решение по тъжба на Тодорова против България поради дисциплинарните производства през 2011 и 2012 година, довели първо до понижаване на заплатата й, а след това и до уволнението й. По това време тя е ръководител на Съюза на съдиите в България - най-голямата магистратска организация, която остро подлага на критика вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, както и самия правосъден съвет.

" Като се има поради фундаменталното значение на свободата на изложение по въпроси от публичен интерес като действието на правосъдната власт и нуждата от отбрана на независимостта на съда, съдът смята, че дисциплинарното произвеждане против жалбоподателката и наложените й наказания са представлявали интервенция в упражняването на правото й на независимост на изложение, която е не е била „ нужна в едно демократично общество “ за реализиране на законните цели, посочени в член 10 от Конвенцията “.

Съдът приема, че главната цел на дисциплинарното произвеждане против Тодорова и на глобите, наложени й от Висшия правосъден съвет, не е била да обезпечи спазването на периодите за привършване на делата, а да я накаже и сплаши поради рецензиите й против правосъдния съвет и изпълнителната власт. Нещо повече – съдът в Страсбург приема, че уволнението на Тодорова е имало „ възпиращ резултат върху други съдии “ и ги е обезкуражило да показват сериозни отзиви.

Освен това съгласно съда, макар че уволнението е след инспекция на цялото наказателно поделение в Софийски градски съд, отбелязва, че дисциплинарните процедури и глобите, които са наложени на Тодорова, не са без връзка с нейната позиция на ръководител на съюза на съдиите.

Освобождаването на Тодорова провокира митинги на жители и магистрати, а след това съдът анулира наказването й като несъразмерно тежко и върна проблема още веднъж на правосъдния съвет, който я намали в сан за две години. Съдия Мирослава Тодорова още веднъж правораздава в Софийския градски съд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР